Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Навални в затвора, хората му са в ареста. И Путин като “дребен и крадлив човечец” от бункера


Арестите продължиха цяла нощ в Москва, след като стотици хора излязоха на спонтанен протест срещу произнесената ефективна присъда на Алексей Навални.
Арестите продължиха цяла нощ в Москва, след като стотици хора излязоха на спонтанен протест срещу произнесената ефективна присъда на Алексей Навални.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Навални отива в затвора
  • Защо се бави интерконекторът с Гърция
  • Руската ваксина е високо ефективна

Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални беше осъден на 3 и половина години лишаване от свобода ефективно. По-рано той беше отровен с Новичок, но оцеля. В съда той произнесе дълга реч, в която обвини президента Путин в отравянето си, както и в огранизирането на процес, който да го изпрати в затвора.

Причината за всичко това е ненавистта и страхът на един човек, който живее в бункер, защото му нанесох смъртоносна обида с това, че просто оцелях, след като се опитаха да ме убият по негова заповед", каза Навални. Той каза, че Путин ще влезе в историята като отровител и призова хората да не се страхуват. Цялата реч на Навални е публикувана тук без съкращения.

Във вторник Москва обвини “Запада”, че е инсценирал отравянето на Навални. Ще го чуете на живо във видеото.

Русия прекара тежко денонощие на арести. Най-малко 1408 души бяха задържани заради спонтанната подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Централните райони на Москва и Петербург останаха цяла нощ блокирани от тежко въоръжени сили на реда.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 967 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на малко над 8% от всички извършени тестове. Починали са 34 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

Руската ваксина Спутник V има близо 92% ефестивност, показаха клиничните тестове. Този процент се запазва и при пациентите над 60-годишна възраст. Резултатите идват след третата фаза на проучванията.

Българите остават скептични към ваксините, като само 1.5 млн. души са готови да се ваксинират.

ЕС въвежда нови правила за влизане в съюза от трети страни заради разпространението на новите варианти на коронавируса.

Джипове и газ

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска България да върне близо 6 млн. евро на ЕС, защото е засякла сериозни нарушения в обществена поръчка за доставка на стотици полицейски джипове. Тази история започва през 2017 г., а Борис Митов знае с какво и кого е свързана тя.

Интерконекторът между България и Гърция е предвиден за алтернатива на руския газ. Според експерти именно това е причината тази тръба да се строи по-бавно, казва Елица Симеонова и обяснява докъде е стигнал строежът.

САЩ. Мианмар. Иран

Отмъщение срещу Уолстрийт ли е това, което става на финансовите пазари в САЩ? Или е манипулация? Само за три седмици потребители на онлайн форум успяха да повишат цената на акциите на компания за продажба на игри с 1600%. Това доведе до загуби за големи играчи от Уолстрийт в размер от около 5 млрд. Долара. Николай Лавчиев обяснява какво става там.

Ден след преврата в Мианмар все така не е ясно къде се намира арестуваното ръководство на страната. Но поне инернет вече работи.

Иран поиска ЕС да влезе в ролята на посредник със САЩ по ядреното споразумение. То беше подписано през 2015 г., а през 2018 Тръмп оттегли САЩ от него.

Президентът на Турция Ердоган обвини движението ЛГБТ във вандализъм. Причината е един плакат, който изобразява най-свещеното за мюсюлманите място – Мека, заедно със знаме с цветовете на дъгата.

И две препоръки

Всяка година се връчват наградите на името на Владимир Димитров – Майстора. Кристина Тужарова иска да обясни и на децата кой е този художник. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Минаха пет години, откакто Украйна забрани статуите на Ленин, но някои от тях още са си на мястото. Вижте във видеото как изглеждат сега и защо са още там.

плюс моят личен фаворит

Това, че близо половината българи не биха се ваксинирали не е чак толкова страшно, казва проф. Георги Каприев в интервю за Дойче веле. Ако се добавят останалите, както и хората, които вече са прекарали болестта, това ще е достатъчно за овладяването на заразата, смята той. Повече го интересува какво движи тези хора, които не иската да се предпазят.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG