Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Пандора" събуди българските институции. Сбогом на Джони Пенков


Графити на улица в София, което изобразява бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев.
Графити на улица в София, което изобразява бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Ефектът “Пандора” в България
  • Раздялата с въглищата
  • Пол Остър

Международното разследване "Досиетата "Пандора" обяви името на един от двамата български политици в него - Делян Пеевски. Той не е декларирал собственост в офшорни фирми на Сейшелите и Британски Вирджински острови. КПКОНПИ обяви, че започва проверка.

НАП също забеляза разследването и поиска допълнителни данни за българи от Международния консорциум на разследващите журналисти. Не е новина, че Пеевски разполага с необяснимо богатство. Тук е мястото да ви припомня “Пет случая, в които Пеевски остана незабелязан за прокурорите”.

“Пандора” засегна и финансовия министър на Сърбия. Преди 6 години той беше обвинен в това, че е купил 24 луксозни апартамента в България. Докажете го, каза той, и в същия момент ще ви дам ключовете. Минаха 6 години и доказателството дойде.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Фейсбук.

Изборите идват

Лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков продължава да “раздава” постове от екрана. Кандидатът за президент Лозан Панов отхвърли едно такова предложение. В блога следим размяната на реплики.

Томислав Дончев от ГЕРБ беше гост на Полина Паунова в Студио България. Той каза, че ако Анастас Герджиков не достигне до втори тур срещу Румен Радев, партията на Бойко Борисов би подкрепила Лозан Панов. Може да гледате и цялото интервю на видео.

Колегите в Медиапул разказват интересна история - ръководството на БСП влезе в сблъсък с областния управител на София заради наема на "Позитано" 20. Държавата иска от БСП да плати натрупана сума, а партията твърди, че не дължи нищо.

Пандемията продължава - властите очакват пик в средата на октомври. За последното денонощие се заразиха още 2866 души, смъртните случаи са 104.

Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за поставяне на подсилваща трета доза от ваксината Pfizer/BioNTech срещу COVID-19.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Скъпият ток, руският газ и големият Фейсбук

“Най-големият ни страх е, че нямаме визия за бъдещето си”, казва Димитър, който работи в “Марица Изток 2”. Не пропускайте историята на Николай Лавчиев за това как хората там очакват края на въглищата.

Агенцията за бежанците е задължена да разгледа отново молбата за убежище на грузинеца Йосиф Топуридзе. Той е един от сътрудниците на арестувания бивш президент Михаил Саакашвили.

Руският газ вече тръгна по тръбата на “Северен поток 2” от Русия към Германия. Проектът не се харесва на Полша и Балтийските републики, а САЩ наложиха санкции.

Известна руска актриса и режисьор с няколко отличия излетяха към Международната космическа станция, за да снимат първия игрален филм в Космоса.

Могат да постнат и снимки в Инстаграм, защото платформата отново работи. Преди два дни обаче не беше така. Тук може да прочетете какво точно се случи с Фейсбук и другите им приложения, защо изчезнаха за няколко часа и какви са последиците.

На 87-годишна възраст почина звукоинженерът, актьор и ненадминат чешит Георги (Джони) Пенков. През последните месеци от живота си той боледуваше тежко, съобщава “Сега”.

И две препоръки

Те са помогнали човечеството да започне да разбира такива сложни системи като атмосферата и океаните. Учените Клаус Хаселман, Джорджо Паризи и Сюкуро Манабе са носителите на Нобелова награда за физика за 2021 г.

Един от най-големите съвременни писатели. Образцов постмодернист. Литературно явление – клишетата за Пол Остър могат да запълнят не една или две страници. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG