Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Почти половината пари са раздавани произволно. Черната кутия отива в Русия


Министърът на отбраната Георги Панайотов
Министърът на отбраната Георги Панайотов

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Разкритията продължават
  • Нов ред на влизане в България
  • Свилен и Константин Рангелови

Служебният министър на финансите Асен Василев съобщи, че държавните фирми са раздали без конкурси 8,6 млрд. лева за период от малко повече от 2 години. Това са над 40 на сто от всички сключени договори. Това е колкото “всички пенсии за 9 месеца”, каза Василев.

Икономическият министър Кирил Петков продължава да не може да смени ръководството на ББР. Съдът за втори път отказа да впише новите имена. Петков каза, че завежда дело срещу двамата оспорващи, защото действията им възпрепятстват работата на банката.

Служебното правителство и БНБ потвърдиха отново целта на България да въведе еврото от 1 януари 2024 година, както реши в края на мандата си предишният кабинет. Изготвеният план предвижда да няма преходен период и само месец плащанията да са възможни и с левове, и с евро.

Остават само 10 дни до изборите. Премиерът Стефан Янев съобщи, че допълнителните машини вече са пристигнали и така всички необходими устройства са осигурени. “Пипат машините”, коментира Бойко Борисов, а ГЕРБ поиска да се броят и контролните разписки от машинното гласуване.

Комисията по досиетата провери кандидатите за депутати. Отново БСП има най-много агенти на ДС, следват ДПС и “патриотите”. Много са и в коалицията около бившия премиер Жан Виденов. Сред по-големите само “Демократична България” е без агенти.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

МВР прикрива своите

Помните ли полицая, който свидетелства в съда, че е видял осем протестиращи срещу правителството на различни места, но в един и същи час? Разследване на Борис Митов установи, че той не само не е разследван за лъжесвидетелстване, но дори не е и проверяван от МВР.

Черната кутия от падналия на 9 юни МиГ-29 ще бъде отворена от производителя в Русия, каза военният министър Георги Панайотов. При инцидента загина майор Валентин Терзиев.

От днес влизането в България става по нов ред, каза здравният министър Стойчо Кацаров. Мобилни пунктове за ваксинация тръгват по села. Новите случаи за денонощие са 78.

В Русия нещата взеха “лош обрат” и новите случаи са десетки хиляди на ден. Жертвите всеки ден са стотици, а прогнозите са “абсолютно ужасяващи”. Веселин Нанов разказва как се случи това.

Друго бедствие сполетя Канада. Десетки хора починаха в резултат на екстремните горещини. Температурите в северната страна достигнаха 50 градуса по Целзий.

Путин говори, хората му действат

Президентът на Русия Владимир Путин отговаря на въпроси на граждани 3 часа и 50 минути, но много въпроси изобщо не бяха зададени.

В това време полицията в Москва претърси домовете на разследващи журналисти, а властите обявиха за международно издирване Иван Жданов, един от близките сътрудници на Навални.

Доклад на ООН твърди, че руски военни инструктори в Централноафриканската република са извършвали насилие и грабежи.

Ден след началото на военното учение Sea Breeze в Черно море, Русия реши да респектира западните участници и проведе тест на противовъздушната система в Крим.

Вашингтон забрани продажбата на самолетни билети за пътнически полети между САЩ и Беларус заради приземяването на полета на Ryanair.

И три препоръки

Знаете ли какъв е вкусът на ваксините? Един бар в Хърватия предлага коктейли Pfizer, AstraZeneca и т.н. Намерете само още минута и половина за видеото.

Огюст Роден е човек длъгнест, слаб, с рижа брада. Той вечно мачка парче глина, а изведнъж, само с няколко движения, глината оживява. Прочетете още за него в новия епизод на поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци.

“Кога ще дойдеш на гости, за да ми донесеш българско сирене?” С този въпрос Константин Рангелов се обръща към брат си Свилен през декември 2013 година. Следва историята на успеха на “Дронамикс”, а двамата братя са Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG