Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Удряй и прикривай, за да се издигнеш. Пеевски е скрил 3 офшорки


Случаите на полицейско насилие от 2020 г. доведоха до уволнението на главния секретар на МВР Ивайло Иванов
Случаите на полицейско насилие от 2020 г. доведоха до уволнението на главния секретар на МВР Ивайло Иванов

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Идва ли втори тур на изборите
  • Българите в "Досиетата "Пандора"
  • Явор Гечев и правата на животните

Кампанията за избори за президент вече не изглежда предопределена. Все по-голяма е вероятността да има втори тур, а в дебатите ще се говори повече за справедливост и правосъдие. Това са прогнозите на експертите, до които се допита Свободна Европа.

Тримата основни кандидати вече са регистрирани в ЦИК. Това са настоящият президент Румен Радев, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Кампанията може да следите в нашия блог.

Санкционираният от САЩ бивш депутат от ДПС Делян Пеевски не е декларирал собственост в 3 офшорни фирми, съобщи Bird.bg, българският партньор на "Досиетата "Пандора".

Първите огласени случаи на тайно богатство бяха на Путин, Зеленски и Бабиш.

Пандора е името на първата жена, създадена от Зевс, която от любопитство отваря една кутия. Тук обясняваме какво е общото с този сюжет и как големите тайни на политиците стигат до медиите.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Фейсбук.

Бой и корупция

Година по-късно, МВР най-после призна за “множество нарушения” при ареста на журналиста Димитър Кенаров. Той беше задържан и бит по време на протестите през 2020 г.

Случайно или не, в същия ден научихме, че уволненият заради полицейското насилие главен секретар на МВР Ивайло Иванов е назначен от Йорданка Фандъкова за шеф на Инспектората към Столичната община.

"Докато Гешев е главен прокурор, ще правиш каквото кажем". Още един глас проговори в историята за “Осемте джуджета”. Колегите в “Дневник” описват какво ново казва Илия Златанов.

Колегите в “Сега” разкриват как различни фирми за пътно поддържане вършат една и съща работа с огромни разлики в цените, понякога и 50 пъти. Припомням ви разследването на Свободна Европа “Така работим”, което описва как фирмите са поставяни под контрол.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Корабът и пандемията

Моряците от заседналия кораб Vera Su се оказаха заложници на работодателя. Колегите от БНТ са разговаряли с един от тях, който разкрива защо екипажът отказва да слезе.

В този случай има “шокиращо замитане”. Генка Шикерова описва действията и бездействията на българските власти и посочва проблема.

За последното денонощие има още 2806 заразени с COVID-19. Починаха още 178 души. Все повече ученици остават вкъщи.

Директорът на германската компания BioNTech очаква до средата на 2022 г. да е нужна нова формула на ваксината срещу COVID-19, която да е адаптирана за новите варианти на вируса.

Учените Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян спечелиха Нобеловата награда за медицина за 2021 г. за своите изследвания на рецептори за температура и допир.

Русия, Афганистан и Швеция

Четирима души с един банер. Успяват да извикат „Свобода за Навални“ три пъти и веднъж „Путин в затвора“. След колко време идват полицаите? Не пропускайте тази история.

Афганистан е на ръба на икономическа катастрофа, която може да навреди на хората и на сигурността в целия регион, каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Шведският карикатурист Ларс Вилкс, който доби популярност с карикатура, изобразяваща пророка Мохамед като куче, загина в катастрофа.

И две препоръки

Кристалночистите морски води на Албания блестят на слънце, отдолу обаче е пустиня. Това видео показва как сега учените се опитват да върнат живота под водата.

Явор Гечев не просто работи за защита на животните. “Правата им са кауза”, казва в международния ден на животните. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG