Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев поиска в Брюксел “нови методи” спрямо Русия, а проверката за подслушването се бави


Румен Радев в началото на втория ден на Европейския съвет в Брюксел, 25 май 2021 г.
Румен Радев в началото на втория ден на Европейския съвет в Брюксел, 25 май 2021 г.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Радев в Брюксел
  • Празно небе над Беларус
  • Георги и Стоян от Синеморец

Точно след 3 седмици, в сряда, 16 юни, всички ще гледат към Женева. Тогава за първи път ще се срещнат президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин. Потвърждението за срещата идва на фона на нарастващо напрежение между Запада и Русия.

“Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 г. - това променя ли поведението към по-добро”, попита българският президент Румен Радев по време на Европейския съвет в Брюксел. Той е призовал за “нови методи и инструменти, които да се прилагат за постигане на цели спрямо Русия”.

В това време в София външното министерство привика за обяснения посланика на Беларус заради принудителното приземяване на самолет, за да бъде арестуван журналист. София не е приела обясненията, а външният министър Светлан Стоев определи инцидента като “въздушно пиратство”.

Това стана няколко часа след като Европейският съюз наложи допълнителни санкции на Беларус и затвори небето и летищата си за беларуски самолети.

Колегите в “Дневник” разказват как това ще се отрази на световната авиация. В момента Беларус и половината Украйна са като бели петна на картата.

Препоръчвам ви интервюто по темата на Генка Шикерова в Студио България на Свободна Европа с Георги Пеев, директор на “Ръководство на въздушното движение” - при какви случаи може изтребител да приземи граждански полет.

Присъства ли България в учебник по корупция?

Специализираният наказателен съд е извършил проверка в регистрите си с разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) и е установил, че там не фигурира името на служебния премиер Стефан Янев.

Проверката на служебното правителство за скандала с подслушването се бави и това вече е притеснително, коментира също в Студио България на Свободна Европа Атанас Славов от “Демократична България”.

В социалните мрежи се разпространява снимка от презентация в университет и много медии съобщиха, че “Бойко Борисов влезе в британските учебници по корупция”. Дамяна Велева тръгна по следите на тази снимка и описва цялата история.

Асоциацията на европейските журналисти поиска от служебния правосъден министър Янаки Стоилов мерки срещу съдебния тормоз над журналисти. Повод са делата на Стоян Мавродиев срещу Николай Стоянов от “Капитал”.

Проверки текат и в НАП. Красен Станчев припомня каква е историята на приходната агенция и обяснява защо политическото влияние винаги е било ключово. Не пропускайте този анализ.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Как се разследва корупцията в Австрия

Разследване за предполагаема корупция и търговия за влияние в Австрия стигна до канцлера Себастиан Курц. Николай Лавчиев разказва историята, а вие открийте разликите.

Руският комуникационен регулатор Розкомнадзор даде 24 часа на Google да изтрие от платформите си съдържание, което беше определено като забранено. Технологичният гигант е заплашен от финансови санкции и дори спиране на достъпа на територията на Русия.

В това време в Африка - военните в Мали задържаха президента, премиера и министъра на отбраната. Тримата са отведени във военна база близо до столицата Бамако.

И две препоръки

Какво е да живееш близо до въгледобивна мина? Това видео ще ви отведе в Кисельовск, където откритите рудници са буквално между къщите на хората. По закон, разбира се, има екологични изисквания. На практика обаче “черната дупка” е вътре в града.

Кое е последното заглавие, което четохте за Синеморец? Разбира се, проблемите със строителството са на първо място. Георги Петров и Стоян Фълджийски обаче направиха така, че да има и други новини. Те са организатори на планинския маратон Каланджа и са Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG