Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Разузнавачи се правят на политици, а груповият имунитет се отлага за по-следващото лято


Министър-председателят Стефан Янев
Министър-председателят Стефан Янев

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Смяна на върха на разузнаването
  • Пари за политически приятели
  • Ивета Банкова-Стоянова

Правителството отстрани директора на Държавната агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов. Мотивът е, че той не е спазвал “политическа неутралност” и е укривал информация от президента Румен Радев. Атанасов обвини за уволнението си “дългата ръка на Кремъл”.

По-късно вътрешният министър Бойко Рашков каза в интервю за Миролюба Бенатова в “Алтернативата”, че Атанасов е бил човек на санкционирания от САЩ Делян Пеевски.

Служебният кабинет съобщи, че Министерството на младежта и спорта е раздало непрозрачно над 5 млн. лева на организации, близки до “Ипон”, подкрепящия ГЕРБ ММА-боец Стъки, както и финансовия директор на в-к “24 часа”. Припомням ви, че преди дни ученик от Русе описа схемата в сайта sCool Media.

Сайтът Bird.bg публикува няколко “изтекли” искания за подслушване от Специализираната прокуратура. Сред засегнатите са журналисти, както от български, така и от международни медии.

Габриела Козарева беше освободена като директор на Агенцията по вписванията, а на нейно място е назначена Даниела Митева, която беше на поста до 2009 г. Мотивът е, че Козарева “не иска да работи по прозрачен начин”.

Министърът на финансите Асен Василев разпореди проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Повод е разследването на колегите в Медиапул за бунгалата на брега на Черно море.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Какво става в глобалната политика

Първата среща между президентите Джо Байдън и Владимир Путин продължи няколко часа. Двете страни ще върнат посланиците си. Путин каза, че не прави нищо по-различно от това, което е правил Съветският съюз. Байдън предупреди, че САЩ имат капацитет да отговорят, ако кибератаките продължат. Програмата за срещата включваше още теми като контрол над оръжията, противодействие на киберпрестъпленията и шпионаж, промени в климата и COVID-19.

Една от темите беше и въоръжаването в Арктика. Намерете още 4 минути днес за това видео и ще видите какво строи Русия близо до Северния полюс.

Малко преди срещата на Байдън с Путин, първият дипломат на ЕС Жозеп Борел представи нов доклад, според който ЕС трябва да "да отблъсне, ограничи и ангажира" Русия.

Днес в София също предстои важна среща, към която са насочени погледи от цял свят. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще говори с българския си колега Стефан Янев.

Защо не върви ваксинацията

България е уникална страна, в която има достатъчно ваксини и свободен избор, но темпът на имунизация е най-бавен в целия Европейски съюз. Николай Лавчиев потърси отговор на въпроса какво се обърка. Жокер - не чакайте груповия имунитет през тази или следващата година.

Преди седмица сигурно сте прочели, че партията ДПС е съобщила как Илхан Кючюк е избран за президент на АЛДЕ, европейската либерална партия. Генка Шикерова провери фактите и филмът май не е шведски.

“Представиха се за полицаи” - Лора Филева от Дневник разказва как всъщност записите от охранителните камери в едно заведение се оказват в медиите и след това се превръщат в политически сюжет.

И две препоръки

“През 1931 г. Льометр е поканен в Англия и излага новата теория – Големият взрив… Идеята е така удивителна, че предизвиква или пълен възторг, или пълно отрицание, но постепенно завладява умовете”. Пламен Асенов продължава историята за Жорж Льометр в поредицата за Великите европейци.

България все пак участва на Европейското първенство по футбол. Ивета Банкова-Стоянова е сред единайсетимата, получили назначения от УЕФА, свързани с организацията на срещите. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. На профила ни в Инстаграм може да видите интересни снимки след всеки мач.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG