Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Санкциите на САЩ са напомняне, че прокуратурата се занимава избирателно с олигарсите


Жена минава покрай графит в центъра на столицата, който изобразява санкционирания от САЩ бивш депутат от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев
Жена минава покрай графит в центъра на столицата, който изобразява санкционирания от САЩ бивш депутат от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Санкциите на САЩ са “удар срещу мафията”
  • Пеевски, когото прокуратурата никога не забеляза
  • Незаконни трансплантации в болница “Лозенец”

“Удар срещу мафията”, който отваря вратата за промяна на цялата система. Това е оценката на четирима политолози за санкциите на САЩ срещу Васил Божков, Делян Пеевски и други четирима българи.

Освен това санкциите показват двойния стандарт на прокуратурата, смятат експертите. В списъка на САЩ има имена, които никога не са представлявали интерес за разследващите. Тук са събрани пет случая, в които Делян Пеевски остана незабелязан от прокурорите в България.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов се дистанцира от Пеевски и Божков. “Нито имаме фирми [с Пеевски], нито имаме общ бизнес. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков”, каза Борисов.

Божков повтори, че е бил рекетиран от Бойко Борисов и Владислав Горанов, на които е дал около 60 млн. лева. Следете реакциите на американските санкции в блога ни.

САЩ очакват никой в България да не работи със санкционираните за корупция. “Всеки, който си има работа с тези хора, рискува да попадне под ударите на санкциите“, каза Пол Ахърн от финансовото министерство на САЩ.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Незаконни трансплантации в болница “Лозенец”

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи, че е освободил ръководството на болница “Лозенец“ заради източване на здравната каса и незаконни трансплантации.

Стана ясно за случай, при който най-подходящият кандидат за трансплантация е бил изместен от човек на “много висок пост”. Болницата отрече да е направила нещо нередно.

Конфликт има и в друго лечебно заведение в София - Александровска болница. Така излезе наяве, че в първите месеци от пандемията храна за лекарите там е доставяла фирма, собственост на тъщата на тогавашния директор Костадин Ангелов, пише “Капитал”.

Новите случаи на COVID-19 в България са 170. От болестта са починали още 45 души.

Прокуратурата започна разследване на длъжностни престъпления в държавното дружество “Автомагистрали”. Повод е доклад на Сметната палата, който потвърди, че фирмата е раздала милиарди левове на частни компании без конкурс.

Накратко около света

Израелският центристки политик и лидер на опозицията Яир Лапид обяви, че е събрал подкрепа, за да състави правителство. Ако това се случи, ще дойде краят на дългогодишното управление на Бенямин Нетаняху.

Бившата министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсел стана член на борда на директорите на руския държавен петролен гигант “Роснефт“.

Службите на Русия и Беларус съобщиха, че ще засилят сътрудничеството си срещу западните държави. Повод са реакциите на Запада, след като Минск отклони самолет, за да арестува журналист на борда му.

Олимпийските игри в Токио ще се проведат, въпреки че 10 000 доброволци са се отказали да помагат в подготовката. До откриването на Олимпиадата остават точно 50 дни.

И три препоръки

Цигулката ѝ може да е на повече от два века, но тя завладя австрийската класическа сцена само на 13-годишна възраст. Христина Панова е човек на деня на Свободна Европа.

Беларус отклони цял самолет, за да арестува Раман Пратасевич. Той беше администратор на канала NEXTA в приложението Telegram. Как тази медия стана толкова влиятелна и си навлече гнева на правителството в Минск? Вижте в това видео.

Критикуваш западните ваксини пред стотици хиляди свои последователи. А след това мистериозна рекламна агенция ти плаща за услугата. Коя е мистериозната руска бизнес дама, която стои зад дезинформационната кампания? Не пропускайте тази история.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG