Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Шестима души се отцепиха от ИТН и заговориха за "мафията". Русия убива цивилни със забранени бомби


Иво Атанасов, Радостин Василев, Георги Георгиев и Николай Радулов са сред отцепилите се от "Има такъв народ"

Най-важното тази сутрин:

  • Шестима души напускат “Има такъв народ”
  • Мотивът им е, че “мафията проби в ИТН”
  • Русия убива цивилни със забранени боеприпаси

Спортният министър в оставка Радостин Василев и петима депутати от “Има такъв народ” (ИТН) напускат формацията на Слави Трифонов. “Продължаваме промяната” (ПП) приветства решението им. Кабинетът на Кирил Петков има нужда от общо 12 гласа в парламента, за да запази мнозинството си. Отцепилите се досега не са достатъчно.

“Мафията проби в ИТН”, мотивира решението си Радостин Василев. От ръководството на ИТН обвиниха спортния министър в оставка в натиск над негови колеги и пуснаха пред журналисти запис от разговор между него и депутатка, който според тях доказва това.

Слави Трифонов начере “предателство” постъпката на депутатите, които напускат ИТН.

Преди това последните двама министри от квотата на ИТН в правителството - на енергетиката Александър Николов и на външните работи Теодора Генчовска - подадоха оставки. Причините за оттеглянето им е решението на партията, която представляват.

Политическата криза вече има последици - въвеждането на еврото се отдалечава, опитите за подобрение на отношенията със Скопие са пресечени, а откъсването от енергийната зависимост от Русия може да забуксува. Не пропускайте анализа на Иван Бедров.

Русия убива цивилни със забранени боеприпаси

Десетки цивилни украинци в Харков са убити при атаки с касетъчни бомби от руската армия, сочи доклад на правозащитната организация Амнести интернешънъл. Използването на такива боеприпаси е забранено и се смята за военно престъпление.

Пътищата за евакуация от Северодонецк са прекъснати, след като руските сили разрушиха и последния от трите моста към него. Градът е основна цел на руската армия. Украинските войски са отблъснати от центъра на града, но сраженията продължават.

Хиляди украинци са безследно изчезнали през войната, а близките им отчаяно ги търсят. Не пропускайте историята на Лилия Борисовска, която търси изчезналия си брат със седмици, преди да разбере, че той е в затвор в окупирана от Русия част на Украйна.

Депутати са заплашвани заради границата

Депутатите от “Продължаваме промяната” Росен Костурков и Константин Бачийски казаха, че са получили заплахи заради сигналите си за злоупотреби на граничен пункт “Капитан Андреево”. Двама души от управлението вече са с охрана заради случая.

“Войната за границата” започна, след като правителството отстрани частна лаборатория, която над 10 години осъществява контрола на вноса на храни от Турция към България. Тази дейност генерира приходи от 5000 лева на час. Генка Шикерова разказва историята.

Бебе Сара още е без документи

Столична община отново отказа да издаде акт за раждане на дете с еднополови родители и обжалва съдебното решение, което я задължава да го направи. Става дума за случая на двегодишната Сара, която няма гражданство и не може да се придвижва свободно в ЕС. В края на 2021 г. Съдът на ЕС постанови, че България е длъжна да ѝ издаде паспорт.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И три препоръки

Последната година показа, че икономиката се развива независимо от политическите трусове. Въпреки това, политическата нестабилност сега може да донесе както икономически рискове, така и ползи, пише Красен Станчев.

Босненските сърби не се отказват да се отцепят от Босна, а техният лидер Милорад Додик продължава да демонстрира лоялност към Кремъл. Но същата игра играе и лидерът на хърватските националисти Драган Чович. Не пропускайте този текст на Дамяна Велева.

Той е един от най-известните шведски актьори. Има десетки успешни роли както в Европа, така и отвъд океана. Но винаги е търсил “сложното и неясното” в киното. Стелан Скарсгард навърши 71 години. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG