Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: COVID-19 настъпва, а властите още умуват за мерките. Платили сме милиони за фиктивни детски лагери


Човек с маска в градския транспорт в София

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Здравните власти още умуват за мерките
  • Държавата е дала милиони за фиктивни детски лагери
  • Сбогом на Колин Пауъл

Новите случаи на коронавирус в България са 4979. Починали са още 214 души, от които 95% не са ваксинирани. В болници са приети още 1251 пациенти.

Здравните власти още обсъждат какви нови мерки срещу разпространението на COVID-19 да наложат. Вариантите са да се въведе употребата на здравен сертификат или да бъдат спрени дейностите със струпване на хора.

Над 75% от пълнолетните граждани на страните от ЕС вече са изцяло ваксинирани. В България този дял е 25 на сто.

Столична община още не е премахнала двата транспаранта в София, които агитират с фалшиви новини за коронавируса и ваксините. В понеделник обаче плакатите осъмнаха надраскани с надпис “Ние сме неграмотни популисти и лъжци”.

Милиони за фиктивни нощувки в детски лагери

Държавата е похарчила близо 8 млн. лева за детски лагери, които най-вероятно изобщо не са проведени. Става дума за близо 300 хиляди нощувки, които са отчетени и платени, но не могат да бъдат доказани, показа проверка на Министерството на образованието.

Специализираната прокуратура вече не разследва лидера на “Воля” и бивш депутат Веселин Марешки за изнудване на конкурентни аптекари. Според обвинението по случая няма доказателства.

Транспортното министерство съобщи, че е започнало разтоварване на азотния тор на кораба Vera Su, който заседна край Яйлата. Това не е първият опит за преместване на товара, а предишният доведе до замърсяване на морето.

България вече изпрати в Брюксел своя План за възстановяване и устойчивост, но едва ли ще получи първите плащания до края на 2021 г. Причината е, че Еврокомисията ще го оценява поне два месеца, а после и държавите членки на ЕС трябва да го одобрят.

До изборите за парламент и за президент на 14 ноември остава по-малко от месец. Следете предизборната кампания в блога ни.

Не пропускайте този текст на Борис Митов, който проследява метаморфозата на Румен Радев от човек без радикални позиции до символ на борбата с корупцията, за какъвто го припознаха част от протестиращите.

Премиерът, който нападна евродепутати с конспирации

Група евродепутати отидоха в европейска държава, за да видят как върви борбата с корупцията и има ли свобода на словото. Вместо да говори с тях, премиерът ги нарече “марионетки на Сорос” и вкара държавата си в дипломатически скандал.

Търговията с опиум и хероин частично финансира връщането на талибаните на власт. Но те оставиха без помощ и лечение хилядите наркозависими в Афганистан и ги наказват с бой.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин подписа военен меморандум с Грузия. Страната беше е първа точка в обиколката му в три черноморски държави, която цели да покаже американската подкрепа за страните, изправени срещу “руска агресия”.

Бившият американски военен и външен министър Колин Пауъл почина след усложнения от COVID-19. Той е първият чернокож заемал толкова високи постове в САЩ. Пауъл два пъти е посещавал България в годините преди присъединяването към НАТО.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

И две препоръки

Той е сценарист, режисьор, писател, общественик, политик. И “несломим дух, ум, характер”. Анжел Вагенщайн навърши 99 години. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Българският писател Георги Господинов получи най-престижната италианска награда за литература “Премио Стрега Еуропео” за романа си “Времеубежище”. Той е първият българин и първият писател от Източна Европа, удостоен с наградата.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

Най-ново видео

Какво идва след изборите?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
XS
SM
MD
LG