Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доброто след огъня. И кой как разбира “пълзящата диктатура”


"Нотр Дам" след пожара.
"Нотр Дам" след пожара.

Добро утро. Най-важното днес:

- Солидарност във Франция

- “Пълзяща диктатура” в България

- И няколко добри новини

Целият свят предлага помощ на Франция за възстановяването на “Нотр Дам”. Само за 15 часа най-богатите французи събраха 600 милиона евро. Франсоа-Анри Пино („Гучи“, „Ив Сен Лоран“, „Баленсиага“ и „Ботега Венета“) отделя 100 млн. евро; Бернар Арно („Луи Вютон“) - 200 млн. евро; семейство Бетанкур-Мейер („Лореал“) - 200 млн. евро, „Тотал“ - 100 млн. евро и т.н.

По този повод в социалните мрежи се появи шегата, че ремонтът на “Нотр Дам” може да приключи преди ремонта на “Граф Игнатиев”. Валежите миналата седмица образуваха огромни локви и общината поиска от фирмата изпълнител "Джи Пи груп" да ремонтира отново току-що ремонтираните тротоари. “Дневник” има и снимки.

В село Славянка, близо до Новосибирск, нямат проблем с ремонтите, защото не правят ремонти. За сметка на това всичките им разбити улици се казват “Генералисимус Сталин”. Истина е. Истина са и най-новите данни на изследователския център “Левада”, според които близо 70% от руснаците одобряват ролята на Сталин в историята на своята страна - никога не са били толкова много.

“Пълзяща диктатура”

Втора шега от мрежата - Бойко Борисов най-после ще успее да обедини земеделците. Вчера ГЕРБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите с втора земеделска партия - този път на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов. “Трябва да обединим сили срещу пълзящата диктатура”, обясни коалиционния устрем Борисов.

Главният прокурор реши да доизясни целта, която новият правосъден министър Данаил Кирилов си постави. Кирилов заговори за създаване на процедура за отстраняване на “тримата големи” в съдебната система, а Цацаров “редактира” идеята - целта била те да могат да бъдат разследвани.

Панайот Рейзи отказа да подаде оставка като кмет на Созопол, но апелативният съд свърши тази работа вместо него. Рейзи бе отстранен от поста заради повдигнато обвинение за присвояване на над 2 милиона лева. Бил е в други партии преди ГЕРБ, а пък следващият герой е бил в ГЕРБ преди ДПС. Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу депутата от движението Димитър Аврамов. Той и двама негови помагачи са предадени на съд за търговия с влияние. Взимали пари от собственици на земи, после притискали чиновници и т.н.

Съседите

Европейската комисия предупреди Румъния, че трябва да се върне на пътя на реформите и да не застрашава независимостта на съда. Евродепутати от ЕНП направо поискаха санкции срещу Букурещ, защото не защитава върховенството на закона. Ердоган обяви, че Турция очаква да получи по-рано от предвидения срок закупените от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400, т.е. още преди юли. Така Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи руска зенитна система. В резултат САЩ предупредиха Анкара, че може да остане без нови Ф-35.

Добрата новина е от Скопие, където за първи път македонски премиер присъства наофициално събитие, организирано от българи. Поводът беше 11-та годишнина от основаването на “Български културен клуб - Скопие”. А вдъхновяващият пример е от Солун. Специално за Свободна Европа легендарния кмет на града, Янис Бутарис, обяснява защо борбата за чист въздух е все едно да лекуваме рак с аспирин.

И две препоръки

Учени в Израел представиха първото в света 3D-принтирано сърце от човешка тъкан и съдове, като го обявиха за "голям медицински пробив". Тук има снимки и видео за това постижение.

И още един вдъхновяващ човек за финал: „Много е просто. Ние сме като градинари и плевим. Работата не е особено секси, но е много важна и ако не отскубнем тези плевели, градината няма да расте.“ Авторът на тези думи е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG