Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Истанбул празнува, Чехия протестира, субсидията замръзва


Привърженици на Имамоглу празнуват победата на кметските избори в Истанбул.
Привърженици на Имамоглу празнуват победата на кметските избори в Истанбул.

Добро утро. Най-важното днес:

- Опозицията на Ердоган отново печели Истанбул

- Най-големият протест от 1989 насам в Чехия

- Отмяната на субсидиите заглъхва

Кандидатът на опозиционната и светска Народна републиканска партия Екрем Имамоглу спечели повторените избори за кмет на Истанбул. Той победи с почти 10% разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм. Така Ердоган загуби Истанбул точно 25 години след като политическият му възход започна именно със спечелването на кметския пост в града край Босфора. Този път той призна резултата.

В Прага се състоя “най-голямата демонстрация от 1989 г. насам”. 250 хиляди души поискаха оставката на премиера Андрей Бабиш и назначената от него министърка на правосъдието Мари Бенешова. Причината е, че полицията препоръча на прокуратурата да повдигне обвинение срещу Бабиш за измама с еврофондове. Предишният правосъден министър подаде оставка и тогава Бабиш назначи Бенешова, с която имат връзки отдавна. В Чехия прокурорите зависят от министъра - това извади хората по улиците. Тук е най-важното от тази история.

Многохилядни протести в последните дни и в Тбилиси. Грузинците излязоха на протест след като руски депутат държа реч на руски език от председателското място на парламента на Грузия. Председателят на парламента беше принуден да подаде оставка. Десетки протестиращи бяха ранени - тук може да видите видео от събитията.

В това време напрежението между САЩ и Иран се покачва. Вашингтон е предприел кибератака срещу компютърни системи на Техеран. По същото време Доналд Тръмп е отменил план за въздушен удар по Иран. Макар и отменен, този план провокира остър отговор - ислямската република заплаши с ответни действия в случай, че САЩ атакуват. Ескалацията започна след като Иран свали американски дрон.

Субсидии, Ковачки и Доган

Както бяха на крачка от сериозно орязване, субсидиите за партиите засега оцеляват. В петък намесата на Валери Симеонов отложи окончателното гласуване на приетото на първо четене намаляване на субсидиите от 11 на 1 лев на глас. Отложена беше и предложената от ДПС и прегърната от ГЕРБ идея фирмите да могат да даряват на партиите колкото пари пожелаят. Изведнъж Йордан Цонев обяви през уикенда, че всъщност те не предлагали това, което искали. Сега основната цел на ДПС била субсидията да си остане 11 лева.

Оставаме в рамките на същата партия. Не пропускайте изследването на “Капитал” за завърналия се в голямата енергетика Христо Ковачки. Успехът на неговия кръг от фирми “изисква съдействието на толкова много държавни и общински институции, че прилича само на още един друг играч на този пазар - Ахмед Доган”, пише изданието. А ако знаете защо Доган купи ТЕЦ “Варна”, вече сте готови за Седмичния изпит на Свободна Европа.

Упорит е и министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който отново защити идеята си за нова процедура за разследване и отстраняване на “тримата големи” в съдебната власт. Нищо че Съветът на Европа опроверга оправданието “от Европа така искат”.

И две препоръки

Чий е Гоце Делчев? Новият президент на Македония Стево Пендаровски каза, че той е българин. Така знаем и ние. “Политиците се опитват да ни внушат, че са нужни, защото ни бранят от всевъзможни врагове, които сами си измислят.... Не се хващайте!”, съветва Ивайло Дичев в “Дойче веле”.

“Повишената температура след последната среща на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси ме подсети за нещо”, пише коментаторът на Свободна Европа, историкът Стефан Дечев. Не пропускайте неговия разказ за “миналото като низ от капризи и ирония”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG