Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Отменена санкция срещу Русия и реабилитация на Тодор Живков


Паметникът на Тодор Живков в Правец.
Паметникът на Тодор Живков в Правец.

Добро утро. Най-важното днес:

- Субсидиите остават по 11 лева засега

- Тодор Живков като герой в учебниците

- ПАСЕ пусна отново Русия

Ръководствата на ГЕРБ и “Обединени патриоти” решиха да не пипат партийната субсидия в близките месеци. Преговорите за това дали и с колко да се намалят парите за партиите трябва да продължат до края на юли. По-късно Министерството на финансите публикува списък за това кои партии по колко пари трябва да върнат. Новината в списъка е, че в графата за възстановени суми ГЕРБ са отбелязани с 5,6 млн. лева, които вече са върнали.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев ще продължи да ползва навесите на терасата си. Столичната община се отказа да ги събаря, нищо че са незаконни. Борис Митов събра фактите и обясненията на директора на строителния контрол арх. Влади Калинов, който между другото отново потвърди, че терасата е част от апартамента на Георгиев.

Приключваме темата за апартаментите с един въпрос - Защо тогава Цветанов бе жертван? Нали КПКОНПИ постанови, че всичко е наред. Полина Паунова предлага своя отговор: “Цветанов каза това, което всички знаем - в България няма върховенство на правото. А това на прост език звучи така - няма кой да ги накаже”.

Тодор Живков, Русия, Полша и 133 милиона

“Тодор Живков се отличава с умерен стил на управление, без тежки репресии“. Ето и още един цитат: “Политиката на Живков има за цел да повиши благосъстоянието на населението“. Цитатите са от проектите за учебници по история за 10 клас. “Спрете лъжата”, алармираха историци заради изопачаване на истината и прикриване на престъпленията на комунистическия режим. Министерството на образованието обясни, че е препоръчало на авторите “да направят корекции”. Елица Симеонова разказва цялата история.

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева е в Москва. На среща с Лавров тя покани Русия да се включи със специалисти в ремонта на самолетите Су-25. Колегите в “Медиапул” обясняват какви са въпросителните по тази тема.

Представителите на Русия отново ще участват в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), решиха делегатите. Това на практика е първата отмяна на санкция, наложена на Русия след анексирането на Крим през 2014 г. Представителите на България, както и на повечето страни от Централна и Източна Европа, не са участвали в гласуването. Представителите на Украйна веднага обявиха, че спират участието си в ПАСЕ в знак на протест. Президентът Зеленски дори изказа разочарование от Макрон и Меркел, на които бил обяснил позицията си, но те не попречили на връщането на Русия в ПАСЕ.

И пак Зеленски - той придоби популярност с ролята на президент в сериала “Слуга на народа”. Днес той е държавен глава на Украйна, но сякаш копира една по една сцени от филма. Сега е решил да премести президентската администрация в бивш музей на Ленин. Като във филма.

Швейцария пък обяви, че ще върне на Узбекистан 133 милиона долара от авоарите на Гулнара Каримова, дъщеря на бившия авторитарен лидер Ислам Каримов, наричана още “узбекската принцеса”.

И две препоръки

“Няма сила или личност, която да те убеди, че не можеш да си реактивен самолет". Думите са на оперната певица Мила Михова, която изпя песните на Бьорк с акомпанимент от старинни инструменти. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Вчера се навършиха 110 години от рождението на писателя Димитър Димов, а утре в Националната библиотека се открива изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“. Ще може да видите фрагменти от ръкописа на най-популярния му роман, „Тютюн“. Хубав ден.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG