Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Европа го чува Данаил Кирилов. Обратното не е доказано


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Добро утро. Най-важното днес:

- Данаил Кирилов и Съвета на Европа

- Пеевски пак на работа

- Как Русия се върна в ПАСЕ

Историята накратко: главният прокурор в България е напълно безконтролен и това е често посочвано като проблем от европейските институции. Данаил Кирилов предлага реформа за “тримата големи” и я мотивира с “Така казаха от Европа”. За втори път Съветът на Европа му напомни в писмо, че нещо не е разбрал и става дума за друго. Както казва самият министър: “При нас файловете винаги са обърнати”.

Според Съвета на Европа такава реформа изисква промяна в Конституцията. Борис Митов попита всички партии в Народното събрание какви планове имат - тук може да прочетете отговорите им. Изглежда ще има още писма.

Пеевски, Борисов и рейтинги

Докато другите партии се готвят за преговори за намаляване на субсидията, Делян Пеевски отново отиде в парламента и обяви разговорите с ГЕРБ за приключили. “Ако те не си държат на думата, си е техен проблем. Това е смешно”, каза бизнесменът политик.

В това време лидерът на ГЕРБ и премиер, Бойко Борисов, посети индустриалната зона в Божурище и огледа строителството на бъдещата магистрала “Европа”. “Ей така обичам - на голото поле как се строи”, е казал Борисов, а после е подкарал електрокар.

„Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява – и да управлява със здрава ръка”, каза Добромир Живков от “Маркет Линкс”. Последното проучване на агенцията показва, че Борисов е по-одобряван от ГЕРБ, а Нинова е по-слабо одобрявана от БСП.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък е изпратила в прокуратурата резултатите от проверката на “Чистота Искър”, която е вкарала отново Румен Гайтански - Вълка в почистването на София. Става дума за над 11 млн. лева само за 2018 г.

НАТО и Русия

Министрите на отбраната на страните от НАТО дадоха срок до 2 август на Русия да се върне към Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Генералният секретар Йенс Столтенберг каза, че НАТО подготвя варианти за отбрана срещу руски ракети със среден обсег.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа позволи на Русия да се върне. Изказани бяха страхове от ефекта на доминото - да не бъдат отменени и други санкции, наложени на Кремъл след анексирането на Крим. Кореспондентът ни в Брюксел Рикард Йозвяк обяснява защо това няма да се случи: “Всъщност ЕС втвърдява позицията си към Русия, не я смекчава”.

Протести

Влезе в сила новият Закон за защита от шума, известен и като “Закона на Валери Симеонов”. Той предвижда сериозни глоби и ограничения, които предизвикаха собственици на заведения на протест. Какви са мотивите им - може да прочетете в репортажа на Ивайло Везенков.

Пореден протест “Бетономорие” срещу застрояването на черноморското крайбрежие. “Докато не се решат проблемите, всяко останало поведение е малко като заравяне на главата в пясъка. Щраусът много добре знае, какво става около него. Просто не иска да обръща внимание“, казва един от участниците в протестите, Люба Батембергска. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

И две препоръки

“Ако някое продажно братство, граби от народното богатство, истината днес е само тази, родната полиция ни пази”. Веселина Седларска обяснява защо няма повече да чуваме тази песен на Веселин Маринов - първо, братството не е продажно; второ, Цветан Цветанов вече не е член на братството.

Учебник по история за първи клас. От него се подава Тодор Живков и поздравява приближаващия Бойко Борисов. Какво му казва премиерът ли? Вижте карикатурата на Христо Комарницки. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG