Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Компромис за Тимерманс, а Нинова обновява БСП с… Гагаузов


Франс Тимерманс е очертаващият се компромис за председател на Европейската комисия, потвърди и премиерът Борисов.
Франс Тимерманс е очертаващият се компромис за председател на Европейската комисия, потвърди и премиерът Борисов.

Добро утро. Най-важното днес:

- Договорката “Тимерманс”

- Нинова и БСП

- Снежина Петрова и “Медея”

България е част от Европейския съюз. Това пролича миналата нощ, когато българският премиер Бойко Борисов бе сред въстаналите лидери от ЕНП срещу договореното разпределяне на постовете в Европейския съюз, с което колегите му от Германия, Испания, Франция и Холандия се прибраха от срещата на Г-20 в Осака. Фаворит за председател на ЕК остава обаче социалистът Франс Тимерманс.

Веднага след срещата в Осака Доналд Тръмп покани Ким Чен Ун за среща в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. Двамата не само се видяха, но и Тръмп стана първият американски президент, който стъпи на севернокорейска земя.

В Осака Владимир Путин и Тереза Мей си проговориха след случая с отравянето на Скрипал. По същото време “Белингкат” и Би Би Си обявиха, че агентът на ГРУ, който е посещавал България през 2015 г., е имал водеща роля в организацията на покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му. Денис Сергеев, идвал у нас като Сергей Федотов, е имал чин генерал-майор в руското военно разузнаване.

Корнелия Нинова и БСП

Лидерката на БСП Корнелия Нинова наложи сериозни промени в Изпълнителното бюро на партията. Пленумът одобри нейното предложение за изключване на Валери Жаблянов и включване на други седем души. Сред тях е Асен Гагаузов, регионален министър в кабинета “Станишев”, по чието време се случи аферата “Батко и Братко”, след която пък Брюксел спря еврофондовете за България.

Тук е мястото и на тази новина - Комисията за защита на конкуренцията е установила картел между 33 фирми, които са договаряли цените си, за да участват в търгове по Националната програма за енергийна ефективност, т.е. санирането.

И пак Данаил Кирилов

Продължаващото все още прокурорско разследване на случая с придобитите от висши представители на властта луксозни имоти на преференциални цени, добил известност като „Апартаментгейт“, ще бъде лакмус за борбата с корупцията в България. Това посочва Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в своя резолюция, приета в края на миналата седмица.

Съветът на Европа е зает и с предложените промени от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Той обаче не е чул поредицата от критики “Аз за два дни миналата седмица на съм чул критики, напротив“, коментира отново Кирилов.

Продължава недоволството срещу промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Ако сте изгубени в политическите престрелки, тук Теодора Бързакова обяснява за какво става дума.

Може да сте изпуснали интервютата на президента Румен Радев и на американския посланик Ерик Рубин в “Панорама”. Накратко - Радев остро нападна подготвяната сделка за F-16 и обвини правителството в авторитаризъм. Рубин защити покупката на F-16 и каза, че “без американските централи, България не би влязла в ЕС”. До този момент би трябвало да сте достатъчно подготвени за нашия Седмичен изпит.

И две препоръки

“Стотици паметници от времето на комунизма в България изглеждат оставени на случайността. Когато държавата не знае какво да прави с тях, подобен резултат изглежда напълно логичен”. Не пропускайте този разказ на Диана Иванова за опита на Нюрнберг.

Античният театър в Пловдив стана домакин на “Медея”. Моторът зад това запомнящо се представление е актрисата Снежина Петрова, която бе и Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG