Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главанаците вече са саботьори. А свободата опря до един кабел


Институциите все още нямат отговор защо замлъкна програма "Хоризонт" на БНР
Институциите все още нямат отговор защо замлъкна програма "Хоризонт" на БНР

Добро утро. Най-важното днес:

- Кой и защо спря БНР

- Кога звучи Let it be

- Как се краде стадион

Три дни след като нарече ръководителите на БНР “главанаци”, премиерът Бойко Борисов се коригира: "Те правят саботаж срещу правителството. Правят саботажи срещу агенцията за приходите, агенцията за вписванията. Планирани, целенасочени, за да строшат системата”. Повод за реакцията е ситуацията в БНР - протест заради (временното) отстраняване на Силвия Великова от ефир и последвалото спиране на всички предаватели. По този повод президентът Румен Радев каза, че свободата на словото в България е в криза.

Радев припомни, че БНР не е спирало “дори по време на войната”. КРС опроверга ръководството на радиото - не е имало профилактика, а е спряно подаването на сигнал към предавателите. Това трябваше да обясни и пред СЕМ генералният директор Светослав Костов. Той поднесе поредна, отново различна версия - проблем с оптичния кабел. И каза: “Не виждам голяма драма”. Междувременно Костов обяви, че планира увеличение на заплатите на журналистите с 25%. Важен детайл - това си е проектобюджет на БНР, одобрението му обаче става от Народното събрание.

Асоциацията на европейските журналисти - България обърна внимание на факта, че Великова е върната в ефир след обаждане на Борисов: “Решаването на медийни казуси посредством лични обаждания от страна на премиера Бойко Борисов не подхожда на държава, в която институциите работят”, се казва в тяхна позиция.

А песента на “Бийтълс” Let it be звучи по радиото по-често отпреди. Установихме обаче, че много от по-младите ни читатели не знаят какво означава това. Татяна Ваксберг разказва специално за тях кога и как тази песен се превърна в символ на свободата на словото.

Гешев и Костов

Иван Гешев продължава единодушно да преминава етапите от процедурата за избиране на следващ главен прокурор. Комисията по атестирането и конкурсите към прокурорската колегия на ВСС единодушно реши, че той притежава необходимите качества. Днес етичната комисия трябва да се произнесе по нравствените качества на Гешев.

Бившият премиер Иван Костов коментира пред бТВ шпионската афера. Според него по-опасни са русофилските партии в парламента. “Всичките активи на КТБ отидоха в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на ВТБ”, припомни Костов.

Петрол и Брекзит

Цените на петрола се повишиха с над 10% в понеделник след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура в Саудитска Арабия. Спрени са 5% от дневния добив в света. Прогнозата е за още поскъпване.

Председателят на Европейската комисия (още малко) Жан-Клод Юнкер обядва с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън. Обядваха охлюви. И констатираха, че нещата с Брекзит не вървят.

Владимир Шопов обяснява специално за Свободна Европа, че драмата с Брекзит тепърва започва. “Напълно вероятно е цялата история да отнеме почти десетилетие и то при положение, че напускането стане в обозримо бъдеще”, пише той. Не пропускайте този анализ.

И две препоръки

"Отне ми 7 години тежък физически труд, беше като копаене в мина”, каза Теодор Ушев за създаването на филма "Физика на тъгата" по едноименната книга на Георги Господинов. Анимацията спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто, а Теодор Ушев е Човек на деня на Свободна Европа.

А сега най-четената история на сайта на Свободна Европа - чисто новият стадион в Калининград, който бе построен специално за Световното по футбол в Русия през 2018 г. Защо съоръжението потъва? Къде са парите? И още странни въпроси. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG