Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Името, което не трябва да се споменава в делото “КТБ”


Протест в подкрепа на избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Гешев е прокурор по делото "КТБ"
Протест в подкрепа на избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Гешев е прокурор по делото "КТБ"

Добро утро. Най-важното днес:

- КТБ и Пеевски

- Следизборни маневри

- Гладните стачки през 1989

Антикорупционният фонд публикува видео разследване за фалита на КТБ. Прегледани са хиляди документи, в които на много места се споменава името на депутата Делян Пеевски. Той обаче не е разпитан нито веднъж. Тук са основните изводи от разследването, а тук може да гледате и видеото.

Председателят на гражданско сдружение “Боец” Георги Георгиев ще може да пътува в чужбина, за да стане донор за трансплантация на съпругата му. Какъв е неговият случай, защо е обвиняем и какво друго се случва в делото срещу него - Борис Митов събра цялата история.

Продължават коментарите след връчения от Путин орден на обвинения в шпионаж Николай Малинов. “Москва се подигра със София”, казва бившият военен министър Бойко Ноев за “Медиапул”.

“За държавата Мира е сбор от числа – Х % увреждане заради умственото изоставане + У % заради епилепсията = Z пари и права” - не пропускайте този анализ на Надежда Цекулова за етикета “инвалид” и за обърканата система на подпомагане на хората в неравностойно положение.

След изборите

Днес управляващата партия ГЕРБ събира актива си в София. “Ако така продължаваме, БСП няма да спечели следващи парламентарни избори. Нито които и да е следващи избори”, предупреди бившият председател на партията Сергей Станишев в изключително остро обръщение към Корнелия Нинова.

Неуспялата кандидатка за кмет на София Мая Манолова заяви, че не планира да съддава партия. Събраната подкрепа и енергия ще използва за “гражданска инициатива върху основата на основни демократични ценности”.

Неуспялата кандидатка за кмет на Пловдив Дани Каназирева пък бе назначена от Министерския съвет за управител на Пловдивска област. Така тя заема поста на Здравко Димитров, който спечели кметските избори в града.

Румъния, Сърбия, САЩ

Новото правителство на Румъния направи поредните предложения за еврокомисар. Досега четирима бяха отхвърлени и заради това новата европейска комисия на Урсула фон дер Лайен не може да встъпи в длъжност.

Русия ще достави на Сърбия зенитно-ракетна система въпреки предупрежденията на САЩ за евентуални санкции. ТАСС твърди, че системата “Панцир-С” ще пристигне до няколко месеца.

Продължават изслушванията в САЩ по предварителното разследване за евентуална процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Посланикът на САЩ в ЕС също потвърди, че е обвързал отпускането на военна помощ за Украйна със започването на исканите от Тръмп разследвания.

Европейската централна банка трябва да помисли за създаването на публична дигитална валута, се казва в подготвен от ЕС документ. Тези стъпки идват след плановете на “Фейсбук” да стартира проекта си „Либра“.

Знаете ли какво е “Къщичка”? Тя събира деца и родители заедно с професионалисти от различни сфери. Зад тази идея стои Виктория Гидикова, която е Човек на деня на Свободна Европа.

И две препоръки

Холандската режисьорка от руски произход Маша Новикова е направила документален филм за чеченски ансамбъл за народни танци. Филмът обаче разкрива нещо съвсем друго - главната героиня Аминат е солистка на ансамбъла и... трета жена на президента Рамзан Кадиров. Да, полигамия. Прочетете тази история.

“Гладували ли сте някога? Най-вероятно - не. Митьо Гестапото - също” - така започва разказът пред камера на Пламен Даракчиев за гладните стачки преди 30 години. Той чете откъс от мемоарите си специално за вас. А тук е специалната ни страница с всичко по темата “1989”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG