Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Най-после Брекзит, разцепление в БСП и отново катастрофа с НСО


В Националния исторически музей за първи път бе показан масивен златен пръстен, открит в Калиакра
В Националния исторически музей за първи път бе показан масивен златен пръстен, открит в Калиакра

Добро утро. Най-важното днес:

- Борис Джонсън печели

- Икономиката в Европа се забавя

- Пак инцидент с кола на НСО

Премиерът Борис Джонсън постигна съкрушителна победа на предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Водената от него Консервативна партия ще има самостоятелно мнозинство. Това означава, че неяснотите около Брекзит намаляват и Джонсън ще може наложи своята политика.

Именно неяснотите около Брекзит, както и забавянето на китайската икономика, са сред причините, заради които Европейската централна банка понижи още прогнозата си за растеж в еврозоната. България може да не е вътре, но огромната част от износа ни отива там, затова няма как да не бъдем засегнати.

Животът в розово за България като член на ЕС е към края си, прогнозира Йовка Димитрова във връзка с новата бюджетна рамка 2021-2027 г. Страната ни ще плаща по-висока вноска, а в същото време достъпът до еврофондове ще бъде обвързан с изисквания за реформи, законност и намаляване на корупцията.

Преговорите по “Мобилност 1” приключиха, камионите ще трябва да се връщат на всеки 4 седмици. България беше против това изискване. Шофьорите няма да имат право да спят повече от 45 часа месечно в кабината.

В Брюксел премиерът Бойко Борисов се срещна с шефа на НАТО Йенс Столтенберг. Оставаме отговорен съюзник на НАТО, но без да пренебрегваме стратегическия си диалог с Русия, е казал Борисов. Той е обяснил, че бъдещият координационен център на НАТО във Варна ще има “възпираща цел”.

Двама дипломати от германското посолство в Москва бяха обявени за "персона нон грата" като ответна мярка след изгонването на двама руски дипломати от Берлин миналата седмица. Повод за напрежението е убийството на грузинеца Зелимхан Хангошвили в Берлин, както и отказът на Русия да съдейства на разследването.

Разцепление в БСП, единство във ВСС

Полина Паунова изрежда кой от депутатите от БСП подкрепи избора на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, противно на официалната позиция на партията. “Всеки си има причина” - тук са част от причините.

Пред бТВ депутатът от БСП Антон Кутев обясни най-голямата причина - Делян Пеевски “най-откровено, открито и публично се опитва да овладява тия власти”, каза червеният депутат.

Рокадата е на крачка от финал. ВСС прие с 20 на 0 гласа оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. Предстои президентът Румен Радев да подпише указ и Иван Гешев официално да стане главен прокурор на България.

Финансовият министър Владислав Горанов е разпоредил проверка на сигнал, че Държавната комисия по хазарта е пропуснала да събере около 250 млн. лв. такси от “Наионалната лотария”. Сигналът е подаден от собствениците на “Ефбет”, който са в публичен сблъсък с Васил Божков.

Евродепутатът Ангел Джамбазки е бил хванат да шофира с алкохол в събота. Според бТВ дрегерът е показал 1,5 промила. По-късно Джамбазки коментира, че се срамува от постъпката си. Поисканата от него кръвна проба е показала значително по-ниска концентрация на алкохол.

Автомобил на НСО е блъснал дете в София. 14-годишното момче е в тежко състояние в болницата. Днес се очакват подробности по този случай.

И две препоръки

Те нямат колективен образ, твърде различни са. Не могат да посочат и конкретно геройство, което да са извършили, неудобно им е. Те са доброволците на Планинската спасителна служба. Те са Човек на деня на Свободна Европа.

“Живот в пластмаса, фантастично е”. Така се пееше в популярната в близкото минало песен “Barbie Girl”. Сега един украински аниматор е решил да подходи буквално - Барби в изцяло пластмасов свят… от боклуци. Вижте това видео. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG