Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нено Димов остава в ареста. "Северен поток 2" ще тръгне до 2021 г.


В събота жителите на Перник отново протестираха срещу виновниците за наложения им воден режим
В събота жителите на Перник отново протестираха срещу виновниците за наложения им воден режим

Добро утро,

Най-важното до този час е тук:

- Нено Димов остава в ареста

- Тол системата остава, но с ограничения

- Франция отстъпва под уличния натиск

Министърът на екологията Нено Димов ще остане в ареста за постоянно, защото в противен случай би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. Първоначално Димов беше задържан за 72 часа с прокурорско постановление и обвинен за водната криза в Перник. Спецпрокуратурата обяви в петък, че той е разрешавал вода от язовир “Студена” да се използва за промишлени цели дори и след като обемът на водата е започнал да спада. Този факт беше открит и публикуван от Свободна Европа през ноември.

Нено Димов – независимо дали го смятаме за виновен или не – беше арестуван прекалено показно и с употреба на хитрост, пише Полина Паунова и предлага няколко аргумента.

Иран

Няколкостотин души протестираха в Техеран заради свалянето на украинския пътнически самолет от Иран, при което загинаха 176 души. По-рано Иран призна, че “неволно” е свалил самолета. Протестите, които последваха, се проведоха пред два университета в столицата, а властите използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат. Преди Иран да признае, че е свалил самолета, тази теза беше развита и подкрепена с видео от разследващия сайт “Белингкат”. На него се виждаше как предполагаема ракета се взривява в летящ обект, за който се смята, че е именно катастрофиралият пътнически самолет.

Броени часове след убийството на Солеймани Техеран назначи негов заместник. Това е послание, че тайните сили “Кудс”, оглавявани от убития генерал, ще запазят тежестта си. Какво представляват те можете да научите тук.

Газ. ТЕЦ. Тол система

Газопроводът „Северен поток 2“ ще заработи до 2021 г., решиха лидерите на Германия и Русия Ангела Меркел и Владимир Путин. Първоначалният план беше газопроводът да тръгне до средата на 2020 г., но САЩ наложиха санкции на компаниите, които участват в строежа и това ще забави влизането му в експлоатация. Санкциите на САЩ засягат и газопровода “Турски поток”, който ще мине през България под името “Балкански поток”, а всъщност ще пренася 100 процента руски газ. В петък от Вашингтон отново подчертаха че са против този газопровод.

Ако сте продали нещо на много по-ниска цена от реалната, все някой в тази сделка ще е замесен в корупция. Толкова просто изглеждат нещата на един чешки сенатор, който обяснява на Иван Бедров защо разследва чешката държавна компания ЧЕЗ, която продаде ТЕЦ “Варна” на бившия транспортен министър Данаил Папазов.

Тол системата в България ще заработи от 1 март, но с по-ниски такси и ограничен обхват. След среща с премиера Борисов и регионалния министър Аврамова превозвачите отмениха насрочения за понеделник протест, който заплашваше да блокира доставките на стоки и автобусния превоз в повече от 70 общини в страната. Министър Аврамова потвърди, че преминаването по второкласни пътища няма да се таксува, а тарифата за автомагистрали и първи клас пътища ще бъдат по-ниски от предвиденото.

Дарителството. Деменцията и държавната политика

Начинът, по който гледаме на болестта деменция превръща нас самите в социално дементни. В близкото бъдеще една четвърт от възрастните в света ще страдат от това заболяване, а държавата не е направила почти нищо, за да облекчи пострадалите или поне да улесни диагностицирането им навреме, пише в социологически анализ на Светла Енчева и Венелин Стойчев, представен в toest.bg

Центърът за временно настаняване в София прие толкова много дарения на топли дрехи, че едвам успява да ги сортира. За страна, в която дарителството прохожда сравнително отскоро, това си е голяма новина.

Париж и Лондон

Франция отстъпи под уличния натиск по един от най-оспорваните елементи на пенсионната реформа – възрастта за пенсиониране. Премиерът Едуар Филип заяви, че е склонен временно да оттегли предложението за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Въпреки това все още няма решение за прекратяване на стачките.

Меган Маркъл и принц Хари се отказаха от задълженията си към кралското семейство и с това произведоха новина, по-голяма от обичайните светски хроники. Меган Маркъл вече е в Канада заедно със сина си.

Ако сте следили тези и други новини, имате шанс за добри резултати в редовния ни седмичен изпит.

И няколко препоръки

Преди 30 години в София започна серия от срещи между управляващата БКП и новата опозиция, които се договориха за мирен преход към демокрация. Тези срещи станаха известни под името “Кръгла маса”, а участниците впоследствие бяха обвинени в много грехове. Диана Иванова пита обаче нещо друго: къде бяха всички останали по същото време – тези, които не участваха в никакви срещи?

Има поне един начин да откажем децата от телефоните и Джейми Кларк е готов да ни го каже. Човекът, изкачвал два пъти Еверест, е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте в София, вижте българските филми, които днес ще бъдат показани в пет столични кина – Домът на киното, “Одеон”, “Люмиер”, G8 и Евросинема. 13 януари е Ден на българското кино, поради което билетите днес ще са на цени от само 5 лева.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG