Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Защо им е държавно ВиК? Язовир "Бебреш", видян от въздуха


Язовир "Бебреш". Снимката е от 14 януари 2020 г.
Язовир "Бебреш". Снимката е от 14 януари 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Държавата ще създаде общ ВиК холдинг

- “Патриотите” поискаха национализация на частните лотарии

- Нено Димов остава в ареста

Премиерът Борисов обяви, че държавата ще създаде общ ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лева и в него ще участват всички водопреносни дружества, които в момента са собственост на общините. Новият холдинг ще придобива и управлява ВиК дружества, ще координира и управлява инвестиционните дейности по поддръжка на ВиК инфраструктурата. Преди дни Борисов за първи път повдигна въпроса за това дали одържавяването на водните дружества не е по-уместно предвид кризата в Перник.

Обмисля се възкресяването на Строителни войски, пише segabg.com. Идеята беше обявена на среща на Камарата на строителите в България с депутати от комисията по регионална политика. От Камарата посочват, че така младежи от гетата ще могат да получат занаят. В комунистическия период, поддържал задължителна донаборна служба, някогашното Главно управление на строителните войски (ГУСВ) е място, на което етническите малцинства отбиват казармата.

“Обединени патриоти” поискаха национализация на частните лотарии. Валери Симеонов и група депутати от НФСБ са внески такова предложение в парламента като промяна в Закона за хазарта.

Язовир “Бебреш”, Нено Димов

Ще има ли вода за Ботевград? Вижте кадри от язовир “Бебреш”, сниман от въздуха. Местните жители се притесняват, че ще повторят съдбата на Перник.

Апелативният съд потвърди, че бившият министър на екологията Нено Димов трябва да остане в ареста. Той е обвинен в това, че въпреки намаляващото ниво на язовира е продължил да подписва месечни разрешения за ползване на вода от металургичното предприятие "Стомана" и ТЕЦ-Перник, вместо водата да бъде запазена за населението. В четвъртък защитата на Димов заяви, че той е получавал и обяснителни записки, свързани с нивото на водата, но те са изчезнали от министерството, докато Димов е бил в ареста.

Човешките права. Икономиката. Минималната заплата.

Хората, които защитават човешките права, са изложени на риск от физически нападения, заплахи, клеветнически кампании и съдебен тормоз, пише в доклад на неправителствената организация Front Line Defenders. България не е изключение от общата картина. Ивайло Везенков разказва как живеят хората, които отстояват правата ни.

Това, което пречи на икономическия растеж в България, е състоянието на инфраструктурата и фактът, че легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор. Това са част от заключенията в анализ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Минималната заплата в страните от ЕС няма да стане еднаква, а освен това Европейската комисия (ЕК) не е и обещавала да прави нещо подобно. Какво точно реши ЕК за минималната заплата е обяснено тук от Йовка Димитрова.

Русия, САЩ, Китай

Русия има нов премиер, който е доскорошен данъчен чиновник, играещ хокей. Тук можете да прочетете повече за него и да се опитате да научите името му: Михаил Мишустин. След сряда Русия изглежда едно объркващо място – президентът поиска промени в конституцията, правителството подаде оставка, нов премиер изникна сякаш от нищото... Майк Екел и Тод Принс събраха сигурната информация и възможните обяснения на ситуацията на едно място.

Процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп стигна до Сената. Горната камара на Конгреса на САЩ, която е контролирана от републиканците, ще има последната дума по евентуалното отстраняване на държавния глава. Сенаторите трябва да вземат решение дали Тръмп е виновен по повдигнатите две обвинения – злоупотреба с власт и препятстване на разследването.

САЩ и Китай затоплиха отношенията си, като подписаха първата фаза от споразумението за уреждане на друстранните търговски спорове. Китай пое ангажимент да купи стоки от САЩ на стойност около 200 милиарда долара за две години, включително и земеделски продукти.

Брюксел, Варшава, Истанбул

Европейската комисия (ЕК) обяви, че “изцяло подкрепя” Полша, която е жертва на изопачаване на историята на Втората световна война от страна на Русия. До тази реакция се стигна, след като Москва неколкократно посочи Полша като виновник за започването на войната, докато историческият факт е точно обратният – Полша е жертва на войната. "Комисията изцяло отхвърля всякакви неверни твърдения, с които се прави опит да се изопачи историята на Втората световна война или да се представят нейни жертви, като Полша, за виновни", заяви в Страсбург Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия за прозрачността и ценностите.

Турция отново има достъп до онлайн енциклопедията „Уикипедия“, след като властите изпълниха решение на Конституционния съд. Съдиите решиха, че блокирането на сайта преди две години и половина е нарушило свободата на словото. През 2017 г. Турция спря достъпа до „Уикипедия“ под претекст, че публикации в сайта обвиняват страната във връзки с терористични организации.

И няколко препоръки

Георги Господинов получи италианската награда Ceppo за сборника с разкази “И всичко стана луна”. През март в Италия ще излезе и следващата му преведена книга - “Всичките наши тела”.

В четвъртък в Плевен имаше нетипичен концерт: геймърска музика, изпълнена от Плевенската филхармония. Диригент е Левон Манукян – Човек на деня на Свободна Европа.

В целия 70-годишен живот на СССР никога не е спирал поривът на властите да откажат населението от алкохола с помощта на агитационни плакати. Тук са събрани най-прочутите от тях.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG