Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бизнес и власт при прокурорска република


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Прокурорите няма да говорят с президента

- Васил Божков вече е обвиняем

Два въпроса разтърсват страната в последното денонощие, и двата са провокирани от прокуратурата. Първият е обнародването на аудиозаписи с гласа на президента, а вторият е всичко, което се случва около лотарийния хазартен бизнес на Васил Божков.

Президентът и подслушването

Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения, каза в сряда президентът Радев. Той има предвид факта, че прокуратурата огласи три аудиозаписа с неговия глас, за да поясни защо се интересува от това как евентуално да разследва държавния глава за държавна измяна или за нарушение на конституцията. В записите става дума за това как Десислава Радева е била назначена за пиар на ВВС през 2014 и как антикорупционната комисия се интересува от това.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев забрани комуникацията на подчинените му с президентството.

Това, че прокуратурата огласи аудиозапис от разговор на президента се случва за първи път в историята на страната, но в тази история има и нещо, което е вече познато. Това е самият факт, че СРС се обнародва извън делото, за което изобщо е направен записът. Така направи навремето бившият номер 2 в ГЕРБ Цветан Цветанов, когато огласи записите от разговорите между лекари в Горна Оряховица около смъртта на едно бебе. 9 години по-късно един от лекарите осъди прокуратурата.

Хазартът, лотариите и Васил Божков

Случаят с бизнесмена Васил Божков бързо ескалира в сряда, след като от миналата седмица започна опитът на ГЕРБ и “Обединени патриоти” да национализират частните лотарии, чийто собственик е той. Офисите на Божков в София бяха обискирани, председателят на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев и ръководителят на контрола в ДКХ Тони Николов бяха отведени от сградата на институцията. Самият Божков се оказа в чужбина, откъдето разговаря с няколко медии, без да уточни къде се намира.

Няколко часа по-късно промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов, бяха приети на първо четене от парламента в сряда. Поправките предвиждат само "Български спортен тотализатор" да има право да организира лотарийни игри.

Още няколко часа по-късно прокуратурата повдигна 7 обвинения на Васил Божков, а главният прокурор произнесе реч, която звучи като програмна за намеренията му.

По-късно от Нове Холдинг на Божков обявиха, че държавата нарушава законите и унищожава частен бизнес.

Уволнение в Нова телевизия

Авторът на множество сатирични колажи в социалните мрежи Валдес Радев беше принуден да напусне Нова телевизия. Това става след подчертания интерес към неговите шаржове, посветени на вицепремиера Каракачанов. Нова телевизия се раздели с водещите си журналисти, след като братя Домусчиеви станаха собственици на медията миналата година.

Коронавирусът. Вотът на недоверие

Здравните власти следят за коронавирус две жени, завърнали се наскоро от Китай и Тайланд. Междувременно новият вирус достигна до повече от 15 държави, а Русия и Китай обявиха, че заедно започват да търсят ваксина.

Правителството остана на мястото си след поредния вот на недоверие, както се и очакваше. Той беше внесен от социалистите заради кризата в Перник и лошия въздух, но получи само подкрепата на ДПС. Решаващите гласове за оставането на кабинета бяха тези на “Атака”.

САЩ, Русия, Германия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи плана си за мир в Близкия Изток, който цели решаване на продължилия десетилетия конфликт между Израел и Палестина. Планът предвижда Йерусалим да стане „неделима столица на Израел“ и едновременно с това възможност за създаване на палестинска държава със столица Източен Йерусалим. Предвижда се също САЩ да признаят суверенитета на Израел над населени места в рамките на територията, върху която Палестина има претенции.

Русия обяви, че сама ще завърши “Северен поток – 2”, независимо от санкциите на САЩ. 94% от газопровода вече бяха завършени, когато САЩ наложиха санкции на компаниите, които участват в работата по проекта.

Германия постепенно ще се откаже от въглищата до 2038 г. В отговор на това правителствено решение улиците се напълниха с протестиращи, които настояват това да стане по-скоро.

И няколко препоръки

Стефани Димитрова и технологичната компания Pollenity се занимават с мед. Те са проправили алтернативен път на меда към потребителите, така че трудът на пчеларите да бъде оценен по-адекватно.

Високо в планините в Кавказ има една лаборатория, останала още от съветско време, в която и до днес се изследват светкавици и космически лъчи. Хората, които работят там, пътуват 15 километра в снега по стръмен склон, за да отидат на работа.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG