Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Държавата с две цели - Божков да дойде, вирусът да не дойде


Васил Божков и Георги Попов по време на среща с фенове на "Левски" през януари 2020 г.
Васил Божков и Георги Попов по време на среща с фенове на "Левски" през януари 2020 г.

Добро утро. Най-важното днес:

- Васил Божков е задържан

- Коронавирусът напредва

- Кирил Маричков с орден

Васил Божков е задържан в Обединените арабски емирства. Новината беше съобщена “неофициално” в петък вечер, а в неделя беше потвърдена и официално от главния прокурор Иван Гешев. Заедно с Божков е задържан и неговият партньор и мажоритарен собственик на футболен клуб “Левски” Георги Попов.

Председателят на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев също е обвиняем. Той е признал, че е “покровителствал” хазартния бизнес на Божков. Бивш шеф на комисията също е обвинен и е в ареста.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова съобщи, че само за 2018 г. българите са дали за лотарийни игри над 1 млрд. лева. Т.е. изтъркани са талончета за тази сума, по-голямата част от която е отишла в контролирани от Божков фирми.

Сега е време да си припомните кой точно и как точно прие такива правила, че да превърне бизнеса на Васил Божков в толкова “фрапантен”. Определението си е негово.

Но нищо не започва от днес. Васил Божков е известен като “най-богатия българин”, “хазартния бос” или “Черепа” още от 30 години. Иван Бакалов разказва неговата история - от началото до днес. А тук има информация и за това какво се случва с колекцията от антики на Божков.

Ако следите тази и другите основни теми, не би трябвало да имате проблем със Седмичния изпит на Свободна Европа.

Борбата с коронавируса

Случаи на коронавирус са потвърдени вече в над 20 държави. Броят на заразените в Китай, от където тръгна всичко, е почти 15 хиляди. С всички уговорки, че официалните данни от страна като Китай не се приемат безрезервно.

България повиши степента на предупреждение за опасност до четвърта от най-много пет. Премиерът Бойко Борисов събра министри на извънредно заседание по този повод. Настоятелният съвет е българите да не пътуват до Китай.

Двамата български студенти бяха евакуирани успешно от Ухан на борда на европейски спасителен самолет. Предстои им 14-дневна карантина в България.

Светът е малък, затова отново ви припомням какво може да направите, за да се предпазите от коронавируса.

Русия и САЩ

Може да сте видели кадрите от Санкт Петербург, където цяла една спортна арена - наричат я дори покрит стадион - се срути за секунди. За съжаление бе затрупан един човек. Безхаберие или некадърност? Тук са част от отговорите на въпроса защо се случват такива трагедии в страни като Русия.

В САЩ вълнението е от друго естество - предстои да излезе книгата на бившия съветник по външна политика на президента Доналд Тръмп Джон Болтън. Защо една все още непубликувана книга предизвиква чак такъв интерес - тук е разказана тази история.

Банско, чиновници и медии

Нено Димов вече е обвиняем и за ски концесията над Банско. Историята в национален парк “Пирин” не е от вчера - тук може да се ориентирате за какво става дума.

Публикуваните промени в Наредбата за административно обслужване вече ще задължават чиновниците да ви посрещат с “Добър ден, с какво мога да ви помогна?”.

Нова телевизия продължава да се разделя със свои знакови лица. Лора Крумова реши да напусне. Тук може да прочетете защо.

В събота се навършиха 75 години от първите присъди на т.нар. Народен съд. Направи впечатление, че президентът не взе отношение по повода.

И две препоръки

Русия продължава “да води Втората световна война”, както се изрази скоро един колега. Историкът Стефан Дечев събра най-важните факти, за да ви ориентира в разгорялата се война за миналото между Русия и Полша.

Неповторимият лидер на рок група “Щурците” получи от президента Румен Радев най-високото държавно отличие - орден “Стара планина” първа степен. Кирил Маричков е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG