Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Как попада президент в разследване за далавери в армията


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Добро утро. Най-важното днес:

- Гешев обясни записите с Радев

- Българите са най-големите фенове на Путин

- Фалшива новина на 500 години

Главният прокурор Иван Гешев обясни какви са записите, разпространени от прокуратурата, на които се чуват президентът Румен Радев и командирът на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков. Те са от разследване на ДАНС за злоупотреби в армията. Става дума за фирма, която е правила “различни доставки за стотици милиони през годините”, обясни Гешев в “Неделя 150” по БНР.

По-рано Министерството на отбраната съобщи, че ген. Стойков няма да бъде наказван за думите си в записите по отношение на проверката за конфликт на интереси, свързана с назначаването на съпругата на президента, Десислава Радева, във ВВС.

ГЕРБ прие позиция, че няма да инициира или да подкрепя искане за импийчмънт на президента Румен Радев. Преди това някои депутати се бяха заканили.

Доналд Тръмп уволни двама високопоставени служители, които свидетелстваха в импийчмънта срещу него. САЩ вече са в предизборна кампания, запазете си този линк - Елица Симеонова обяснява каква точно е сложната процедура, по която американците номинират кандидати и избират своя президент.

Все повече хора в Европа и Северна Америка нямат доверие на Владимир Путин. Тук е точно обратното - 62% от българите имат доверие в него, което е най-високият резултат от всички изследвани 33 държави, показва изследване на “Пю”.

Съдията и вируса

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на Висшия съдебед съвет (ВСС) да освободи съдия Андон Миталов, на когото САЩ наложиха забрана за влизане заради корупция. Кирилов не споменава дали е получил информация за случая.

И посолството на САЩ не дава повече информация. В отговор на изпратени от Свободна Европа въпроси се казва, че държавният секретар Майк Помпео разполага с “достоверна информация” за участието на съдията в “сериозна корупция”.

Жертвите от новия коронавирус вече са повече от тези на тежкия остро респираторен синдром (ТОРС). Заразените от коронавируса в Китай вече са почти 40 хиляди.

Зад статистиката са конкретни хора. Като д-р Ли Уънлян, който първи предупреди за опасността от епидемия, после властите го обвиниха, че разпространява слухове и всява паника. За жалост, коронавирусът уби д-р Ли.

Талончета и антики

Лотарийните талони все още се продават, въпреки че до дни влиза в сила законът, който забранява частните лотарии. Така огромната част от хазартния бизнес на Васил Божков приключва.

Прокуратурата възложи на Министерството на културата да провери и опише колекцията от антики на обвинения бизнесмен. Иван Бакалов припомня подробно кой е Васил Божков и защо оцеля толкова дълго, както и каква колекция от антики притежава и как се е сдобил с нея.

Сега други филми - южнокорейският “Паразит” стана първият чуждоезиков филм, който спечели “Оскар” в основната категория - за най-добър филм. Тук са и другите победители.

Не пропускайте този видео разказ на Ивайло Везенков за едно британско семейство, което живее в София. Как им се отразява Брекзит ли? Ще разберете, ако отделите още 3 минути да го гледате.

Ако следите всички важни новини, то няма да имате проблем със Седмичния изпит на Свободна Европа.

И две препоръки

Как едва фалшива новина оцеля толкова дълго? Митът, че циганите крадат бели деца е на повече от 500 години и тръгва от далечна Испания. Диана Иванова разказва тази история.

Всяка събота и неделя на един от най-шарените пазари в южната част на Рим може да срещнете 90-годишния Дино Импалиацо. Тук ще разберете какво е направил, за да го изберем за Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG