Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Анонс за още санкционирани от САЩ и “призмата на школата в Симеоново”


Посланик Херо Мустафа често провежда срещи с премиера Бойко Борисов
Посланик Херо Мустафа често провежда срещи с премиера Бойко Борисов

Добро утро. Най-важното днес:

- Санкциите от САЩ

- Подслушването на президента

- Какво е “плейн спотър”?

“Стъпка по стъпка, малко по малко”. Така посланичката на САЩ Херо Мустафа отговори на въпроса дали се очаква Държавният департамент да санкционира още българи за корупция. Тя определи случая със съдия Миталов като първа, но не и последна забрана. Посланикът на Русия Анатолий Макаров пък изрази удивление и изказа очакване Миталов да се защити.

В София беше заместник помощник държавният секретар Матю Палмър. Той е силно критичен към решението на ЕС да не започне преговори със Северна Македония и Албания и получи уверение от Бойко Борисов и Екатерина Захариева, че България подкрепя колкото се може по-бърза покана към съседите. Очаквайте днес специално интервю на Палмър за Свободна Европа.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ публикува писма от началника на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Стойков, с които той отказва да предостави информация във връзка със съпругата на президента Десислава Радева. Има противоречие между институциите по случая със записите на ген. Стойков и Румен Радев.

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е започнало проверка дали спрямо шефа на ВВС са използвани неправомерно СРС. Това се казва в отговор до “Дневник” на институцията, която трябва да следи за незаконно подслушване.

Бившият премиер Иван Костов критикува президента Радев за реакцията му след информацията, че е бил подслушван. “Ако срещу него може това да се направи, това значи, че може да се направи срещу всеки“, каза Костов и предупреди за “болшевишки подход” от страна на главния прокурор Иван Гешев.

В Европейския съюз в момента най-важната тема е бюджетът за следващите седем години. Йовка Димитрова обяснява кой иска да дава по-малко пари, кой иска да получава повече и с какви позиции България се включва в тази битка.

Целият свят следи опасността от коронавируса. Скоростта на разпространение леко спада. Въпреки това има хиляди нови потвърдени случаи, расте и броят на жертвите.

Васил Божков, хазарта и антиките

БНР съобщи, че един от близките съдружници на Васил Божков и също обвиняем е бил задържан и му е наложена рекордна гаранция от 1,5 милиона лева. Александър Тумпаров също бе обявен за международно издирване.

Полина Паунова реши да провери кои правителства и кои депутати през годините сътвориха такава каша със законите, че днес никой не може да обясни законна ли е колекцията от антики на Васил Божков. Няма невинни.

Ако следите темата с предстоящата българска изложба в Лувъра, която изглежда няма да се състои както е била планирана, този анализ ще ви е интересен - експертът Кремена Антонова обяснява хладнокръвно “Какво правят български икони в отдела за ислямско изкуство в Лувъра”.

Германия и Чехия

Наричаната в продължение на повече от година “наследничка на Меркел” Анегрет Крамп-Каренбауер няма повече да бъде наричана така. Тя обяви, че няма да се бори за поста канцлер и ще подаде оставка като председател на ХДС.

Знаете ли какъв е адресът на руското посолство? Скоро в три града по света отговорът ще звучи така: на площад “Борис Немцов”. След Вашингтон и Вилнюс, и Прага предприема подобна стъпка.

И две препоръки

Те ходят почти всеки ден до пистата на летището. Чакат самолетите, гледат ги, снимат ги. Наричат се “плейн спотъри”. Ивайло Везенков ви среща с тези момчета. Гледайте видеото, ще ви отнеме само 4 минути.

Той се казва Пон. Учи социология в Сеул, после участва в масовите студентски протести, след това става филмов режисьор, а по-миналата нощ влезе в историята. Пон Джун-хо е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG