Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България сама се отказа от изложба в Лувъра. И за агресивната реч на политиците


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Президентът търси отговори от премиера за подслушването

- ГЕРБ се отказа от поправките за Airbnb

България окончателно остана без изложба в Лувъра. Изложбата на български икони, която беше готвена от 2012 г., отпадна по искане на самата България, след като министърът на културата Боил Банов поиска “благословия” за нея от православната църква и не я получи. Църквата, както и БАН, са против това, че иконите биха били изложени в зала, намираща се в зоната за ориенталско изкуство. В Лувъра просто няма зала за православно и византийско изкуство, казва историчката на изкуството Клемена Антонова.

Подслушване, приватизация, корупция

Дали Бойко Борисов е знаел, че президентът е подслушван от ДАНС? Този въпрос зададе президентът Радев, като напомни, че ДАНС е на пряко подчинение на министър-председателя. По думите на държавния глава премиерът постепенно си е присвоил правото всяка сряда да "привиква" главния прокурор и председателя на ДАНС. Радев допуска, че в хода на тези срещи се “преборват” и неудобните.

Прокуратурата ще обяви какви са щетите от приватизацията, дори и да е изтекла давността по съответните сделки. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева уточни това във връзка с “пълната проверка” на целия приватизационен процес, която главният прокурор възложи на ДАНС.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси в изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) и член на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петър Илиев. Пресцентърът на КПКОНПИ обяви в сряда, че Илиев сам си е позволил да получи премия.

Airbnb, мониторинг, агресивна реч

ГЕРБ оттегли законодателните промени, които изискваха одобрение на съседите, ако апартаментът се отдава за краткосрочен наем чрез платформи от типа на Airbnb. Поправките бяха оттеглени със същата скорост и без аргументи, както бяха и внесени.

След като отпадна мониторингът от Брюксел, България ще създаде граждански съвет към новия механизъм, с който България сама ще наблюдава борбата с корупцията и върховенството на правото. Този механизъм ще се управлява от вицепремиера за съдебната реформа Екатерина Захариева, гласи решението на правителството.

Агресията в речта на политиците е прекрачила всякакви приемливи граници. Речта им е принизена и враждебна, а едновременно с това и нискоинформативна и манипулативна. Това е оценката на филолога доц. д-р Надежда Сталянова за речта на политиците. Коментарът идва след като премиерът нарече журналистите “мисирки”.

Коронавирус, “зелена сделка”, първични избори в САЩ

Световната здравна организация (СЗО) даде ново, официално име на коронавирусa, тръгнал от китайския град Ухан през декември. От вторник той официално се нарича КОВИД-19 (COVID-19) вместо използваното досега временно название 2019nCOV.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска всяко четвърто евро от европейския бюджет между 2021 и 2027 г. да се харчи за борба с климатичните промени. Тя заяви, че Зелената сделка на ЕС е по искане на гражданите и за да успее, тя трябва да е добре финансирана.

Бърни Сандърс и Доналд Тръмп спечелиха първичните избори в Ню Хемпшир. Тези избори са част от серията партийни гласувания, които целят да определят номинациите на основните партии за президентските избори през ноември.

Полицията в Малта обяви извънредна ситуация, след като повече от половината от пътните ѝ полицаи бяха задържани за разпити по подозрение за измама. Така се оказа, че няма кой да регулира трафика в страната. Предполага се, че полицаите са надписвали часовете извънреден труд и са прехвърляли гориво в собствените си автомобили.

Бившият шеф на Нисан Карлос Гон, който избяга от Япония, ще бъде съден за нанесени щети в размер на над 91 млн. йени. Делото е заведено от автомобилния производител. Отделно от това прокуратурата го обвинява в укриване на доходи.

И няколко препоръки

Тази година се навършват 75 години от края на Втората световна война. Тук можете да си припомните ролята на Уинстън Чърчил в тази война. Единственият премиер, който има и Нобелова награда за литература.

Едмонд Назарян е на 18 години и във вторник в Рим стана европейски шампион в категория до 55 кг в дебюта си в мъжката борба. Той е Човек на деня на Свободна Европа

Има хора, които превръщат професията си в инструмент за подпомагане на хората. Такъв е 90-годишният Дино Импалиацо, който е известен в Рим като готвач на бедните.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG