Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Очакване за извънредно положение. Бетон може да залее южните плажове


Премиерът Бойко Борисов в Габрово, 12 март 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов в Габрово, 12 март 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Правителството предлага извънредно положение за COVID-19

- Царево обмисля почти двойно застрояване на юг

Правителството предлага парламентът да одобри въвеждането на извънредно положение във връзка с епидемията от коронавирус. Друго предложение гласи гражданите на определени държави да не могат да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени страни. Сред мерките, които ще бъдат наложени, е и тази да се затворят незабавно дискотеки, барове и нощни клубове. Засега не се препоръчва затварянето на ресторанти.

Случаите на коронавирус в България вече са общо 23. Данните са валидни към вечерта в четвъртък. Само през вчерашния ден бяха установени 16 заболели от COVID-19. В София протича дезинфекция на градския транспорт, беше блокиран – макар и в резултат от грешка – стоковият базар “Илиянци”, приемът на различни болни се преразпределя в болниците.

След като стана ясно, че развита страна като Италия страда от недостиг на обдишващи апарати във връзка с коронавируса, попитахме правителствената информационна служба за броя на тези машини у нас. Ето отговора: общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ в България са 1463, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ разполагат с 289 броя респиратори в санитарните автомобили и с 53 в спешните кабинети.

САЩ забраниха достъпа от шенгенското пространство за 30 дни. Дания, която е цялата под карантина, готви отделен закон за коронавируса. От понеделник затварят всички училища във Франция. Това, което става по света във времето на пандемия, е събрано тук на едно място.

Десетки учени по света работят по откриването на ваксина, но тя не може да бъде създадена бързо, нито пък да се въведе веднага след като бъзе открита. Първо трябва да се установи дали тя не създава по-тежки странични ефекти. Нито един от коронавирусите, предизвикал епидемии в последните 2 години, не е оставил ваксина след себе си.

Бетон по морето. Излекуван ХИВ.

Най-красивите гледки по южното черноморие могат да изчезнат, ако се приеме проектът за Общ устройствен план на община Царево, пише Елица Симеонова. Тя изчислява, че това, което се предлага като застрояване, всъщност е като разрешение да се изгради по още половин село до селата, които съществуват от десетилетия.

Адам Кастильохо е вторият човек в света, излекуван от ХИВ. Това не е резултат от приемането на лекарства и антиретровирусна терапия, която обикновено се прилага в такива случаи. 40-годишният Кастильохо се е подложил на лечение с трансплантация на стволови клетки заради съпътстващо онкологично заболяване.

Словакия. Антон Божков.

Полицията в Словакия арестува 13 съдии и още петима други във връзка с разследването на убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Куснирова през 2018 г. Те са обвинени за корупция, злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и нарушаване на независимостта на съда. Словашките медии твърдят, че обвиняемият като поръчител на покушението срещу Куцияк бизнесмен Мариан Кочнер е заподозрян в систематично даване на подкупи на съдии в продъжение на години.

Синът на Васил Божков – Антон, остана на свобода под гаранция от 1 милион лева. Антон Божков стана обвиняем по делото срещу баща му през февруари. Втората инстанция прие в четвъртък, че по делото няма доказателства той да е участвал в организираната престъпна група, ръководена според разследващите от баща му, а само е помагал за изпирането на пари.

И няколко препоръки

Те знаят, че за да се излекува един пациент, той трябва да е наясно с болестта си. Само тогава може да участва активно в лечението. Онлайн платформата, създадена от Мариела Василева и Ася Консулова, събира на едно място лекари и пациенти. Научете повече за тях чрез рубриката "Човек на деня".

Отвън полярния кръг живее номадския народ на ненците, показва това видео. Традиционно те наричат себе си “Деца на северните елени”, но днес животът им е променен – те имат телевизия и интернет.


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG