Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Приет, отхвърлен и пак предложен - затворът за невярна информация. И марихуана през прозорчето


Членовете на Националния оперативен щаб.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Отпадна затворът за "невярна информация"

- 120 дела за нарушена карантина

Към 20.30 часа в понеделник в България имаше общо 201 заразени. Щабът вече предлага всички болници да се включат в борбата с COVID-19. Поддържаме блог, в който ви информираме само за най-най-основното около коронавируса, без никакви подробности.

Ако искате да следите разпространението на вируса по света в реално време, вижте картата ни, която се обновява автоматично. За всяка страна са посочени броят на заразените, на починалите и оздравелите.

Гласуване на президентското вето. Безработица

Парламентът се отказа от най-спорните текстове в Закона за извънредното положение. Сега няма да има наказания, стигащи до затвор за “разпространяване на невярна информация”; няма да има и фиксиран таван на стоките и услугите. По тези два текста президентът Румен Радев беше наложил вето.

Двата текста може и да отпаднат, но духът на закона ще остане, казва Красен Станчев. Той обяснява кое от извънредните мерки ще помогне на икономиката, и кое – не.

Сериозен ръст на безработицата е отчетен в България. Данните се отнасят за седмицата, в която редица бизнеси преустановиха работа заради мерките срещу COVID-19. Само в петък регистрираните за един ден безработни са се увеличили от 750 до 1301. Данните на Министерството на труда и социалната политика.

ВМРО. Столична община. Софийският университет.

Докато всички са заети с новини около коронавируса, от ВМРО са внесли един проект, който би позволил на държавата да следи всички интернет сайтове. Депутатите от ВМРО предлагат до три години затвор за всеки, „който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“. Накратко – все в духа на отменения текст от извънредния закон, само че ВМРО го предлагат и за постоянна мярка.

Столичният общински съвет (СОС) няма да заседава до края на седмицата. Решението беше взето, след като се разбра, че сред общинските съветници има един заразен с коронавирус.

СУ “Св. Климент Охридски” удължи принудителната си ваканция до 10 май 2020. До тази дата студентите ще учат дистанционно. Отлагат се и всички студентски практики, в това число и тези, които протичат в болници.

Нарушена карантина. Зъболекарите и коронавирусът

В България са заведени над 120 дела срещу хора, които са нарушили наложената им карантина. По данни на МВР в страната има над 7000 души, които са в задължителна изолация по домовете си, като най-честата причина за това е, че те са се върнали от страна с много заболели от COVID-19.

Покрай коронавируса е затворено почти всичко – от училища до барове, а плановите операциите в болниците са отложени. Но никъде не пише нищо за зъболекарите. Какво трябва да правят те? Нели Делчева ви среща тук с двама зъболекари, които обясняват специфичното за тази професия в днешните условия.

Вие самите може би имате нужда от някаква помощ в днешната ситуация – някой да напазарува вместо вас, да поговори с вас, да ви помогне да стигнете до поликлиниката. А може би вие самите предлагате помощ? И двата вида информация публикуваме тук, в блог, който свързва хората в нужда с хората, предлагащи помощ.

И няколко препоръки

В Нидерландия, където са затворени всякакви заведения и повечето магазини, са били затворени и кофишоповете – места, на които легално се продава марихуана. Но тази забрана е била удържана само 48 часа. След това кофишоповете са били наново отворени, но не като заведения, а като магазини. Задължили ги да продават марихуаната през прозорче.

Всички търсят предпазни маски, но с намирането им въпросът не се изчерпва – трябва да знаем и какво да правим с тях. Тук сме събрали 5 основни факта за употребата на маските, вярваме, че ще са от полза.

Деси Алексиева е майка на пет деца и има собствен бизнес. Но е намерила време и мотивация, за да направи сайт, полезен за хората – covidresource-bg.org , който предоставя само научнообоснована информация, свързана с коронавируса и пандемията. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG