Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Без "Еврофутбол". И как животът се връща в Ухан


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Следенето на трафичните данни ще остане и след пандемията

- “Еврофутбол” затвори врати

Заразените с COVID-19 в България са вече 242. 40 от тях са настанени в различни болници, а останалите са под домашна карантина. Само в сряда са установени 24 нови болни, като няма данни те да са били контактни с болните, известни преди това. В този блог можете да следите най-важните данни за коронавируса накратко и без никакви подробности.

Следенето. Бизнесът.

Законът за извънредното положение е в сила само временно, но в него има разпоредба, която ще остане в сила и след като отмине заразата. Тя дава право на МВР безсрочно да следи трафичните данни на хората. “Трафични данни” е това, което може да се следи по мобилния телефон, без да се научава съдържанието на разговорите – да се установи местонахождението ви, например. Това става възможно заради факта, че в Закона за извънредното положение е предвидено и изменение в един постоянен закон – Законът за електронните съобщения.

Бизнесът започва да реагира на предложените от правителството мерки, след като във вторник кабинетът реши да отпусне 4.5 млрд лв. в помощ на икономиката. “Благодаря, ще пропусна”, казва например Дарин, който държи малко заведение в центъра на София. Той определя предложението като милостиня и казва, че “тя” се предлага с много по-тежки условия, отколкото при заем от банка.

Пунктовете за спортни залагания на "Еврофутбол" от сряда са затворени и не обслужват клиенти. Причината е, че на 14 февруари Държавната комисия по хазарт (ДКХ) е връчила на компанията акт за 328.9 млн. лв., а в сряда е отнела и лиценза й за срок от три месеца. От ДКХ казват, че дружеството дължи държавни такси за периода от 18 декември 2014 до 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв. Мажоритарният дял в “Еврофутбол” се държи от компания, свързвана с бизнесмена Васил Божков.

Придвижване в страната. Живот в карантина.

Ако работите в друг град, можете да се придвижвате дотам само със служебна бележка или друг официален документ, издаден от работодателя. Той ще бъде взиман от полицаите на установените КПП, така че трябва да се запасите с повече декларации.

Ако не знаете как да удържите вкъщи възрастните си родители, можете да прибегнете до една задочна консултация с психолог, която Йовка Димитрова провежда тук с клиничния психолог Елка Божкова. Например, хората от рисковата група биха могли да усвоят с ваша помощ нови умения и да овладеят основни знания за технологиите.

Ухан, Русия, Великобритания

По улиците на китайския град Ухан отново има хора, градът се връща към нормален живот. В края на 2019 от Ухан тръгна новия коронавирус, който беше обявен за пандемия от СЗО. Епидемията там вече се смята за отминала, хората са призовани да се върнат на работните си места колкото се може по-скоро.

Президентът Путин призна, че Русия също е застрашена от пандемията и отмени референдума, насрочен за 22 април. В това допитване до населението трябваше да се отхвърли или потвърди изменението в конституцията, даващо на Путин право да остане президент до 2036 г. До онзи ден Русия много повече се вълнуваше от предстоящия вот, отколкото от COVID-19.

Великобритания беше разтърсена от новината за принц Чарлз, който се оказа заразен с коронавирус. Той проявява само леки симптоми и се чувства добре.

Ню Йорк опустя след резкия скок на случаите на заразени с коронавирус. Робърт де Ниро и Дани де Вито са само двама от известните личности, призовали хората да си останат вкъщи.

И няколко препоръки

Анелия Александрова е от Пловдив, но от години живее в Дания. Само за три дни тя преведе и адаптира на български език учебна платформа в помощ на българските учители. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Малко почивка от коронавируса. Пламен Асенов разказва за нобеловия лауреат по литература Т. С. Елиът в рубриката “Велики европейци на 20-и век”.


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG