Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Когато настъпи жегата". Живот в лапите на коронавируса


Д-р Хабилов и д-р Таха
Д-р Хабилов и д-р Таха

България е в извънредно положение от 13 март. А през седмицата със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев мерките срещу разпространението на коронавируса бяха удължени до 12 април. През това време Свободна Европа ви разказва истории за живота под карантина. И тази седмица сме ви подготвили доза от тях.

"Имайте ни предвид, когато настъпи жегата"

Те са младото семейство лекари д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов. "Искате ли да направите още нещо смислено?" - ги попитал началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в "Пирогов" проф. Стоян Миланов. Отговорът дошъл без колебание. Пред Свободна Европа те разказаха за изолатора на „Пирогов“ по-малко от две денонощия след като бяха излезли оттам.

"Това не е някакъв апокалипсис". Лекари разказват за изолатора в "Пирогов"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

"Благодаря и много съжалявам"

Така завършва съобщението, което се появява в профила на ски учителя Веселин Ангелов от Троян. Дни наред той работи със симптоми температура и кашлица в Банско. В Разлог установяват, че страда от двустранна бронхопневмония. Семейството му решава той да се прибере за лечение в родния град, откъдето е насочен за лечение в Ловеч. С него в отделението живеят и д-р Румяна Нановска, четири медицински сестри и една санитарка. Как тече междувременно животът в Троян?

"Мога да направя сайт, който да е адекватен"

И докато в малките градове нещата се случват на местно ниво. Екип решава да действа глобално срещу разпространението на конспирации и фалшиви новини и създава сайта covidresource-bg.com. Идеята за проекта е на Надежда Цекулова, която бързо намира много съмишленици. Всички материали са преведени на български език от професионални преводачи, които работят по тази инициатива доброволно и безвъзмездно. Деси Алексиева е човекът, който за ден и половина успява да създаде сайта.

"Мога да издържа месец - два"

Всеки се бори с неудобствата от извънредното положение по свой собствен начин. Дарин Стойков има собствен ресторант на столичната улица "Ангел Кънчев". Заведението му не може да работи, но той решава да прави доставки по домовете или да готви за хора, които искат да си вземат храната на място. За съжаление оборотът му е от 3 до 8 пъти по-малък и в този режим може да издържи едва още месец два.

"По възможност не работим с турбина"

Аерозол от турбината създава едно от основните условия за разпръскване на вируса във всеки един зъболекарски кабинет. Семейството стоматолози д-р Стоян Деков и д-р Албена Божкова разказват защо денталните специалисти са една от най-застрашените от вируса професии, какви са изискванията към тях и какво може да направи един пациент, чието състояние законът определя като спешно.

"Важно е да може да се учи в социална среда"

На образованието в България му се наложи да се пренастрои на дигитална вълна за един уикенд. Една българка от Пловдив, която живее в Дания решава да подари на българските учители безплатен достъп до учебна платформа, която заради извънредната ситуация, Анелия Александрова и нейният екип са адаптирали на български език само за 3 дни. Платформата danlink позволява директно онлайн преподаване във виртуална класна стая, което максимално се доближава до ситуацията в училище.

"Прекалено нереално на пръв поглед"

Италия е най-засегнатата от коронавируса страна. Журналистката Ема Фарне от RAI споделя впечатленията си от Алесандрия – една от най-пострадалите общини в Италия. Фарне е международен кореспондент и пътува по света, за да отразява конфликти, хуманитарни кризи и войни. Виждала е почти всичко, но споделя, че това, което ще снима с екипа си през тези дни “не е никак лесно”.

"Настана тиха паника"

Междувременно в близка Нидерландия на 15 март кофишоповете затварят, а само два дни по-късно отново са отворени. Клиенти обаче не могат да влизат вътре. Гергана Бахчисарайцева, която работи като учител в българско училище в Амстердам, разказва ситуацията в най-либералната страна в Европа по отношение продажбата на марихуана и мерките срещу разпространението на коронавируса.

"Много добре се получи"

Продължаваме темата с учителите и как преподавателите в гимназията в Радомир преминаха към дистанционното обучение, след като училищата в България затвориха на 13 март. Виолета Назърска преподава английски език в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. От 16 март тя наред с повечето учители в училището води часове чрез платформата Zoom. „Всъщност много добре се получи, решавахме и обсъждахме примерен тест за държавен зрелостен изпит по английски“, разказва тя след часа ѝ с 12 клас.

"Чатботът не е лекар"

Той измисля Скили, а българската IT компания „Абилитикс“ го реализира. Скили е чатбот, който отговаря на въпроси за коронавируса. Използва достоверни източници и може да ви спести часове четене в “Гугъл“. Георги Николаев все пак уточнява, че изкуственият интелект не е лекар и подчертава, че ако имате симптоми, трябва да се обадите на доктор.

"Отидете в частна лаборатория"

Точно това е направила и Вера Богданова, когато свекърва ѝ - жена на 75 години, вдига висока температура и започва да кашля. Общопрактикуващият лекар насочва Вера към 112. След посещението на екип от медик и полицай без лични предпазни средства, жената е оставена за домашно лечение, а Вера е била посъветвана да се изследва в частна лаборатория, ако иска.

Тук можете да следите развитието на пандемията по света. Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG