Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Защо си с маска, защо си без маска? И депутат с COVID-19


Дефицитът на медицински маски кара хората по света да импровизират
Дефицитът на медицински маски кара хората по света да импровизират

Добро утро. Най-важното днес:

- Без маски

- Първите помощи

- Дюни ли са дюните?

В полунощ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика пресконференция и обяви, че народният представител от ДПС Хасан Адемов е с коронавирус. Парламентът няма да бъде поставен под карантина, а всички депутати ще бъдат тествани.

Последните 24 часа протекоха така - в началото беше задължително носенето на маски на закрити и открити обществени места, после началникът на Националния оперативен щаб срещу коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски заговори за отстрочка до събота, накрая министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отмени заповедта, защото “няма пълно съгласие в обществото".

Пълното съгласие е трудна работа. Най-честият аргумент срещу маските беше, че просто ги няма в аптеките. По-важно обаче е дали помагат. Надежда Цекулова обяснява коя маска колко помага и как дори в домашни условия можете да си направите.

Заразените с коронавирус в България вече са 412. За първи път има установен случай в Русе - мъж, който се е прибрал от Австрия, където е работил в ски курорт. Следете ситуацията в дати и факти тук.

По света заразените са над 850 хиляди души, починалите са повече от 42 хиляди. 178 хиляди вече са официално излекуваните. Следете ситуацията тук.

Управляващите заговориха за намаляване на глобата, която полицията налага на разхождащи се в парковете. В момента тя е по 5 хиляди лева за всеки. Заговориха обаче и за мобилно приложение за следене - идеята е всеки да се регистрира преди да излезе. Засега само говорят за това.

И понеже много неща се говорят, много хора се объркват. Полина Паунова провери всички досегашни заповеди на здравния министър и събра на едно място какво е законно и какво не е. Полезно е да го прочетете.

Докато прекарвате повече време вкъщи, вероятно ви е интересно как другите хора използват времето си. Това видео ще ви развесели - рецептите за свободно време на певицата Ния, шеф готвача Джун Йошида и цигуларя Васко Василев.

За много хора оставането вкъщи е загуба на пари. За да може да предложи частични компенсации, правителството предложи промени в бюджета - новият дълг може да достигне 10 млрд. лв. Според финансовия министър Владислав Горанов това е за “най-негативния сценарий”.

От вторник фирмите могат да кандидатстват в бюрата по труда за компенсации на заплатите на служителите си по формулата “60/40”. Изготвихме кратък наръчник на работодателя - как да кандидатствате стъпка по стъпка за тази помощ.

Новините извън COVID-19

Доклад на Съвета на Европа за правата на човека казва, че България има проблеми с расизма, домашното насилие и медийната свобода. Специално са посочени отношението към малцинствените групи и високите равнища на насилие срещу жени и домашно насилие.

Дюни ли са дюните? Този въпрос отново става актуален покрай приемането на общия устройствен план на Царево. Според него дюни на плажовете „Нестинарка“ и „Ахтопол-север“ запазват статут на урбанизирани територии и върху тях ще се строи. Елица Симеонова разказва тази история.

Прокуратурата възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро в 15-дневен срок лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ "Бобов дол". Става дума за горенето на отпадъци и замърсяването на въздуха.

И две препоръки

И двамата са Човек на деня на Свободна Европа, но в различни дни. Йордан Йорданов, който пази буквата на закона в извънредно положение - той е председател на Център за обучение на адвокати и започна поредица от онлайн семинари във връзка с правата ни в извънредното положение.

Ако има човек във Вашингтон, на когото и политиците, и гражданите да имат доверие, когато става дума за борбата с COVID-19, това е д-р Антъни Фаучи. Той казва: „Наистина е много трудно, защото трябва да бъда честен с американските граждани, но не искам да ги изплаша до смърт“. Доверявайте се на експертите. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG