Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Който смее да пита, го обявяват за “платена пионка”. И животни в града


Депутатите от ДПС Сали Табаков и Ерджан Ебатин връчват два респиратора от името на Делян Пеевски в болница "Света Марина" във Варна, 15 април 2020 г.
Депутатите от ДПС Сали Табаков и Ерджан Ебатин връчват два респиратора от името на Делян Пеевски в болница "Света Марина" във Варна, 15 април 2020 г.

Добро утро. Най-важното днес:

- Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков

- “Масово напускане” на София не е имало

- Животни на посещение в опразнените градове

Общият брой на доказано заразените с COVID-19 в България вече е 1387. Броят на новите случаи не расте три дни поред. В нашия блог може да следите развитието на ситуацията в дати и факти.

Забележимо повече са случаите в област Видин, а в Пловдив предстои да започне тестване на между 500 и 1000 души на случаен принцип, съобщи Националният оперативен щаб.

Помните, че преди 10 дни софиянци бяха обвинени, че не спазват ограниченията и “масово са тръгнали да пътуват” извън града. Полина Паунова провери данните - не, не е имало “масово напускане”.

Има обаче нещо друго - очерняща кампания срещу журналист, който задава въпроси. Колежката от Стара Загора Венелина Попова беше превърната в мишена за медиите на Делян Пеевски, само защото е задала въпроси за даренията, с които депутатът от ДПС се хвали. Само ви припомням, че България е на 111 място по свобода на словото, а в последния доклад на “Репортери без граници” беше наречена “черната овца на ЕС”.

Споменатият медиен кръг атакува и него, но той е първият българин, избран за председател на една от петте секции на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Признанието е за Йонко Грозев, който е Човек на деня на Свободна Европа.

“G-7, G-20, ООН... Как загубихме по пътя международните организации” - Владимир Шопов обяснява, че след овладяването на COVID-19 цялата международна институционална мрежа ще бъде подложена на оценка и преструктуриране. Не го пропускайте.

Как коронавирусът се превърна в неочакван политически съюзник на всички, които в последните години атакуват западния модел на демокрацията - препоръчвам ви и този анализ на Калин Янакиев от портала “Култура.бг”.

Криминални

Обвиненият за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, няма да обжалва постоянния си арест. Съдът прие, че Кристиян Николов умишлено е нарушил правилата за движение, съзнавайки опасността от действията си.

Става въпрос за т.нар. евентуален умисъл, при който обвиняемият не е искал да причини смърт, но е съзнавал, че с действията си може да го направи. Припомням ви анализа на Татяна Ваксберг - какво точно означава това и до каква присъда може да доведе.

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е изпратил писмо до главния прокурор Иван Гешев, с което декларира, че “ще спре горенето на нерегламентирани отпадъци“.

Италия, Русия и останките от комунизма

В Италия вече има тенденция на намаляване на смъртните случаи от COVID-19. Премиерът Джузепе Конте обяви, че започва да отпуска мерките още от 4 май - т.е. още следващия понеделник.

Русия задмина Китай и има почти 90 хиляди случая на коронавирус. Тази интерактивна карта показва развитието на ситуацията по света в реално време. Руснаците обаче се срещнаха с едно познато лице - екстрасенсът Анатолий Кашпировски отново се появи и организира в YouTube “оздравителни сеанси” срещу коронавируса.

Северна Корея официално има 0 (нула) случая на коронавирус. Ким Чен Ун все още не се е показал публично, но Южна Корея твърди, че “няма никакви съмнителни придвижвания”, т.е. севернокорейският лидер е “жив и здрав”.

София се раздели с една от останките на комунизма - никога недостроената сграда на ИПК “Родина”. Всички видяхме взрива, но това видео разказва историята на тази неосъществена мечта на бившия режим.

И две препоръки

Улиците на много градове по света са опразнени от хората. И тогава идват дивите животнти. Не вярвате ли? Разгледайте тези снимки от цял свят и ще се убедите.

А какво може да правите вкъщи, когато работата ви е отборна - например сте музикант в оркестър? Отговорът е в тези думи: “Започнахме да си липсваме”. Това видео ще ви срещне с оптимизма на музикантите от Софийската филхармония. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG