Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кръчмите отварят, маските и КПП падат. Да не се е изпарил COVID-19?


Поклонение пред д-р Илиана Иванова в Сливен.
Поклонение пред д-р Илиана Иванова в Сливен.

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Починаха двама лекари с COVID-19

- Само една стъпка до чакалнята за еврозоната

- Кризата връща доверието в науката

От сряда ще отпаднат КПП около големите градове и ще отворят заведенията на открито. Масите ще трябва да са на 2 метра и половина разстояние една от друга и да побират до 4 души. Сервитьорите ще бъдат с маски. През почивните дни министър Ананиев отмени задължението да се носят маски на открито.

Разходките на Витоша вече са възможни. Докато им се радвате, не забравяйте как изглеждаха миналата седмица условията за посещения в градските паркове.

COVID-19

Двама лекари починаха, след като бяха заразени с COVID-19. Първите жертви на лекарската професия в България са Илиана Иванова от Сливен и Нели Пандова-Илиева от спешната медицинска помощ в София. Д-р Пандова се е смятала за оздравяла след вируса.

По данни от 8 сутринта в България има 21 нови случая на COVID-19, с което заразените стават общо 1632. Починали са още двама мъже.

Поддържаме блог, в който можете да следите ежедневното разпространение на коронавируса в България без никакви подробности. А на тази карта, която се обновява в реално време можете да видите разпространението на COVID-19 в света.

Училището. Думата “план”

Вече е ясно, че учениците от 7 и 12 клас ще се явят на изпити, но датите и материалът, върху който ще се полагат те, ще стане известен едва днес. В неделя министър Красимир Вълчев увери, че материалът ще е по-свит от обичайното. Освен България, в Европа има и други страни, в които училищата ще проведат изпити, но няма да организират пълноценен учебен процес в класните стаи.

Шест страни в Европа отменят плавно мерките, въведени за борба с коронавируса. “Плавно” означава, че поне от седмица е известно коя мярка на коя дата ще отпадне. Има календари до средата на юни. Тук са последните примери – в Италия например, от днес може да се отиде в парка, а в Испания различните възрастови групи могат да излязат за тренировки на открито в различни часови пояси. А тук ви предлагаме разказ за едно изключение – Швеция, страната, която така и не въведе никакви строги мерки.

България и еврозоната. Безработицата

Останало е само едно последно условие, за да може България да влезе в чакалнята на еврозоната – рекапитализацията на една банка. Ако то се изпълни успешно, страната може да влезе в “чакалнята” през юли. Така смята изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия с ресор Икономика в интерес на хората Валдис Домбровскис. Банката, за която става дума, е Първа инвестиционна банка (ПИБ).

От началото на извънредното положение в България има над 90 хиляди нови безработни. През първото тримесечие на 2020 г. Икономиките на страните от ЕС са се свили с общо 3.5% спрямо последните месеци на 2019 г. Според Евростат безработицата в еврозоната през март е била 7.4%

Междувременно хората на бизнеса не спират да разработват идеи за справяне с кризата. Георги Костов например предоставя възможност на хора, които се занимават с услуги, да изработят безплатно сайт, в който да продават ваучери на клиентите си.

И няколко препоръки

Една добра новина покрай коронавируса: хората започват да вярват повече на науката и специалистите. Така поне се е случвало след всички предходни епидемии в историята на страната, казва Стефан Дечев.

Милена Радойцева е само на 16 години, но всяка свободна секунда посвещава на една кауза – да обясни на своите връстници как може да се ограничи онлайн насилието. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Грамадна църква, а вътре в нея – мозайки с Христос, Путин и Сталин. Да, това е истина. Строежът на такава църква се завършва в момента на 60 км от Москва.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG