Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Извънредното положение приключва. Какво идва след него?


Затоплянето на времето и отхлабването на мерките съживиха плажа в Бургас
Затоплянето на времето и отхлабването на мерките съживиха плажа в Бургас

Добро утро. Най-важното днес:

- Новото “извънредно положение”

- Васил Божков пак е в новините

- Завръщането на историята

Доказано заразените с коронавирус в България вече са почти 2 хиляди души. Към понеделник сутринта общият брой вече е 1981, като новите случаи в сравнение с предишното денонощие са 16.

Има ново огнище и то е в село Осина, община Сатовча, където новите заразени са 15 човека. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев призна, че на няколко места в страната не достигат медицински специалисти.

Извънредното положение изтича в сряда. То ще бъде заменено с ограничения в Закона за здравето, които депутатите приеха на първо четене в края на миналата седмица. Парламентът уточнява от днес какво следва.

И понеже част от забраните отпаднаха, но други все още не са и много хора се объркват - Татяна Ваксберг подреди на едно място какво е разрешено в момента и какво не е.

Интерактивната ни карта, която следи развитието на заразата в реално време, показва, че по света случаите на COVID-19 вече са над 4 милиона, починалите са 283 хиляди, но бързо расте и числото на оздравелите - те вече официално са над 1 милион и 400 хиляди души.

В Европа много държави вече отпускат мерките - тук може да прочетете какво се случва вече Франция, Белгия и Турция.

Границите на Европа обаче остават затворени за външни посетители. Европейската комисия предложи забраната за “несъществени пътувания” от страни извън ЕС да остане до 15 юни.

Представяме ви как се справят другите държави в ЕС с епидемията - Латвия е втората страна по ниска смъртност от коронавируса. Йовка Димитрова обяснява защо е така. Припомням ви и разказа за Словакия - страната с най-ниска смъртност от COVID-19 в Европейския съюз.

И пак Васил Божков

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков даде интервю по телефона от Дубай пред бТВ. Той твърди, че е имал редовни срещи с министъра на финансите Владислав Горанов, с когото са обсъждали хазартния му бизнес. Едно от обвиненията срещу него е, че не е платил стотици милиони данъци.

Горанов потвърди за тези срещи, но коментира, че няма от какво да се притеснява, защото не е съветвал Божков да не си плаща данъците.

бТВ са изпратили въпроси на премиера Бойко Борисов по темата. Той е отговорил писмено, че темата е приключила след отговора на Горанов и че не влиза в обяснителен режим с обвиняеми.

Един от обсъжданите въпроси е кой точно е приел нормите в Закона за хазарта, по които е работил Божков. Затова припомням разследването на Полина Паунова - кой превърна лотарийния бизнес на Божков във “фрапантен”, с имена и по дати.

История и политика

Пандемията ограничи честванията на 9 май и като Ден на Европа в страните от Европейския съюз, и като Ден на победата в Русия.

В останалата част от света краят на Втората световна война се отбелязва на 8 май. Вижте тези исторически снимки от “Най-голямото парти в историята”, които показват радостта на хората, след като нацистка Германия капитулира пред съюзниците през пролетта на 1945 г.

САЩ и още 10 държави, сред които и България, осъдиха опитите на Русия за подмяна на историята. “Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол“, се казва в декларацията.

Историята е в основата на поредното покачване на градуса в политическите изказвания в София и Скопие. Елица Симеонова обяснява ще блокира ли България европейския път на Северна Македония.

Не пропускайте този разказ на Диана Иванова за Лъчезар Заркин, който цял живот живее в сянката на баща си – убитият през 1977 г. в Пазарджишкия затвор писател и дисидент Георги Заркин.

И две препоръки

Намерете още 3 минути днес, за да гледате седмичната емисия “Новини като хората” на Теодора Бързакова - този път за деца, животни и нощното небе.

Едно дете си играе с кукла с бяла престилка, маска на устата и червен кръст на гърдите. Картината е открита на една стена във Великобритания. Какво ли ни казва този път Банкси, който е Човек на деня на Свободна Европа? Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG