Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Правителството за първи път вкарва ДДС в политиката. И Хомо сапиенс от пещерата


Премиерът Бойко Борисов каза, че финансовият министър Владислав Горанов не е съгласен с намаляването на ДДС
Премиерът Бойко Борисов каза, че финансовият министър Владислав Горанов не е съгласен с намаляването на ДДС

Добро утро. Най-важното днес:

- Намаляване на ДДС

- Бил Гейтс

- Хомо сапиенс

Управляващите ще намалят ДДС за някои стоки и услуги. Промяната беше обявена първо само за заведения и то от Нова година, после бяха добавени и книгите, а накрая бе съобщено, че по-ниският ДДС за барове и ресторанти може да бъде въведен още веднага. Предстои да видим какво точно пише в законопроекта.

Парламентът прие промените в Закона за здравето, които ще позволят на Министерския съвет да обявява извънредна епидемична обстановка и така да налага ограничения и без да е обявено извънредно положение, което изтича днес. Депутатите приравниха COVID-19 с чумата и холерата, за които е предвидена задължителна изолация и лечение.

Новите заразени за това денонощие в България засега са 46, в последните дни случаите бяха между 20 и 50 на ден. Общият брой заразени вече са 2069.

Тепърва ще оценяваме икономическите ефекти от мерките срещу епидемията. Научният институт GATE към Софийския университет прогнозира резултата така - удвояване на безработицата, спад на БВП над 7%, отрицателен фискален ефект – над 2 млрд. лв.

“COVID-19 не е само вирусна инфекция в човешкия организъм, а и причинител на конституционни мигрени в държавата”, пише Стефан Попов и обяснява за повдигнатите “три въпроса от пряко конституционно естество”. Не пропускайте този анализ.

И още нещо за бавно четене - Димитър Атанасов описва за сблъсъка на българското образование с необходимостта от дистанционно обучение: “Коронавирусът показа, че офлайн министерство и офлайн учители създават бъдещи офлайн граждани”.

Русия вече задмина Италия, Испания и Франция по брой на случаите на коронавирус. По света заразените са над 4 милиона и 200 хиляди, както показва интерактивната ни карта в реално време.

COVID-19 достигна върховете на руската държава. Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков и жена му са в болница с коронавирус. Преди това болестта засегна премиера и двама министри.

ФБР и американски експерти по киберсигурност смятат, че китайски хакери се опитват да откраднат проучванията, направени в САЩ, по развитието на ваксина срещу коронавируса.

Бил Гейтс е десет пъти по-богат от Джордж Сорос, но доскоро не можеше да се сравнява с него в класацията на "злодеите". Коронавирусът обаче промени това и само за няколко дни Бил Гейтс се оказа "още по-опасен" дори и от Сорос. Нели Делчева ще ви разходи в света на конспираторите.

Новините извън вируса

Преди около 45 хиляди години малка група представители на човешкия вид Хомо сапиенс са се подслонили на северния склон на Стара планина, близо до Дряново. Тук ще научите защо това е новина.

Висшият съдебен съвет е получил поверителни данни от САЩ за съдия Андон Миталов, който беше посочен като корумпиран от държавния секретар Майк Помпео. Борис Митов разговаря с представляващия ВСС Боян Магдалинчев и по други актуални теми.

Медии в Чехия назоваха мъжа, който според тях е руският дипломат, влязъл в страната с куфарче с рицин и който е част от план за отравяне на поне трима политици в Прага.

Васил Божков прехвърли акциите на “Левски” на Бойко Борисов. Отвъд провокацията - какво се случва във футболния клуб и защо говорим отново за него - Николай Лавчиев обяснява.

А Валдес Радев има свой прочит за този сюжет със своята кибер карикатура в рубриката “Валдес идва”.

И две препоръки

Неговият филм “В кръг” спечели основните две награди на филмовия фестивал във Висбаден "goEast". И то по време на пандемия. Стефан Командарев е Човек на деня на Свободна Европа.

Намерете още 2 минути днес, за да видите тези кадри - каква е емоцията на семействата, когато отново се срещат след принудителна изолация заради коронавируса. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG