Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Язък за комикса, ако си го взел за револвер. И 8000 деца без детски градини


Протест на родители, чиито деца не са записани в детски градини
Протест на родители, чиито деца не са записани в детски градини

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Васил Божков твърди, че властите са го изнудвали

- Зам.-министърът на екологията остава за постоянно в ареста

- Протестите в САЩ не утихват

Днес искаш интервю от Кристо, но ти “отговарят” след две години с репликата да се явиш в дома му в рамките на час. А ти не си подготвен! Никола Кръстев разказва за трите си срещи с Кристо и Жан-Клод. Големият художник почина в неделя в Ню Йорк на 84-годишна възраст.

Васил Божков

Васил Божков, който се укрива в Дубай и доскоро публикуваше документи, уличаващи властите в това, че незаконно са подпомагали неговия бизнес, започна да разказва за отношенията си с правителството чрез комикси.

В публикация във Фейсбук в понеделник той практически обяви, че мнозинството на ГЕРБ му е искало 20 % от приходите. Твърдението е разказано през нарисувана кавър версия на приказката “Али Баба и 40-те разбойници”. Рисунките не са подписани. Чрез тях Божков твърди, че въпросните 20 % от приходите са му поискани като благодарност за промяна в закона, която би му позволила да плаща по-малко данъци. Полина Паунова обяснява кое от приказката отговаря на безспорни събития от последните години и кое би следвало тепърва да се провери.

Делото за боклука. Детските градини. Животът във “Факултета”

Заместник- министърът на околната среда Красимир Живков остава за постоянно в ареста заради случая с незаконния внос на отпадъци. Същата мярка беше приложена и към бизнесмена Атанас Бобоков, който отговаря по същото дело. Обвиняемите са общо 10. Според прокуратурата зам.-министърът е помагал на бизнесмените братя Бобокови в тяхната дейност по внос и износ на боклук, като за тази цел е оказвал натиск върху подчинените си.

Отново протест на майки с деца, този път пред общината. Става дума за това, че близо 8000 деца в София не могат да бъдат записани в общински ясли или детски градини, защото няма места. Вижте какво казват родителите във видеото.

Близо 50 000 зрелостници в понеделник държаха изпит по български език и литература, като спазваха редица предпазни мерки заради коронавируса – да си дезинфекцират ръцете, да бъдат с маски, да има до 10 ученици в класна стая.

Хората във “Факултета” са много уплашени – първо от коронавируса, после от съкращенията на работните места. Борис Митов беше в квартала и разказва какво е видял.

САЩ, Либия, Италия

Протестите в САЩ стигнаха до Белия дом, а напрежението нарасна независимо от въведения вечерен час. Недоволството започна след смъртта на арестуван чернокож, който на няколко път казва на душещия го полицай: “Не мога да дишам”. В понеделник патоанатоми, наети от семейството на загиналия, заявиха, че той е починал от задушаване.

Няколко държави се споразумяха в началото на годината, че няма да подкрепят никоя страна във вътрешния конфликт в Либия и ще спазват оръжейното ембарго. Но две скорошни разкрития сочат, че Русия не спазва този ангажимент.

Стив Банън, който ръководеше предизборната кампания на Доналд Тръмп, засега не успява да организира в Италия свое училище за крайно десни популисти. Тъкмо е предплатил годишен наем, за да преподава в помещенията на един манастир, и Министерството на културата е оспорило цялото начинание. Банън нарича проектоучилището си школа за гладиатори.

И няколко препоръки

Художничката Явора Петрова откри нова изложба. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Третата линия на метрото в София ще тръгне през август. Разбираме го от това видео, което показва и как изглеждат някои от новите станции.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG