Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Еманюел Макрон за Кристо. И едно разследване, в което нищо не се разследва


11 февруари 2005. "Портите" на Кристо и Жан-Клод в Сентрал парк, Ню Йорк

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Васил Божков твърди, че го е изнудвал и Бойко Борисов

- Наско Сираков е новият собственик на “Левски”

- Възобновено е дело за подписите на Христо Иванов

Кристо, който почина в неделя, беше определен от президента на Франция Еманюел Макрон като човек, притежавал “обсебеността на великите и дарба за великолепието”. В тази галерия са събрани снимки от най-важните му проекти.

Христо Иванов

Прокуратурата възобнови дело, в което се разследва автентичността на четири подписа на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Самият Иванов твърди, че подписите са негови, но че той самият никога не е бил викан от следователите, за да може чрез сравнение да се установи дали има подпис, който не му принадлежи. Разследването продължава пета година. Иванов, който е съпредседател на извънпарламентарната опозиция "Демократична България", смята, че това е "класически пример за разработка на трупчета", която се активизира с политически цели.

Васил Божков, Бойко Борисов

Бизнесменът Васил Божков, който се укрива в Дубай и оттам периодично публикува документи или лични намеци за това, че правителството го е рекетирало, във вторник започна да говори с истинските имена на хората. Той посочи, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са му поискали 20% от печалбата от лотарийния му бизнес в замяна на удобно за него законодателство.

Прокуратурата отказва да проверява документите и твърденията, като твърди, че не коментира изказвания на обвиняеми, какъвто в момента е Божков.

Наско Сираков вече е собственик на футболен клуб “Левски”. Той самият обяви, че е получил ценните книжа джиросани на свое име от досегашния им собственик Георги Попов, който е бизнес партньор на Васил Божков и пребивава в Дубай заедно с него. С прехвърлянето на собствеността се очаква в клуба да започне оздравителен процес, който да бъде придружен от намаляване на бюджета.

Варна. Учениците и алкохолът. Мачовете.

Може и да сте сигурни, че рибата във Варна загива заради фекалните води, но според редица институции връзката между двата факта съвсем не е очевидна. Някои от тях даже твърдят, че няма никаква връзка – тоест, че рибата измира от нещо друго. Елица Симеонова провери как стоят нещата.

Българските ученици се озоваха на първите места в едно изследване за употреба на алкохол и цигари. Надежда Цекулова обяснява как се е получило това.

От понеделник вече може да се ходи на мач. Условието е посетителите да седят през две седалки.

САЩ, ЕС, Космосът

Съдебно-медицинската експертиза показа, че смъртта на Джордж Флойд, която породи протестите в САЩ, е убийство. В доклада на експертите се казва, че Флойд е починал вследствие на спиране на сърцето и дишането, предизвикано от прийомите, използвани от полицията по време на задържането му.

В това видео сме изброили пет безспорни факта за протестите в САЩ.

Междувременно ЕС обяви, че е "шокиран и ужасен" от смъртта на чернокожия Джордж Флойд в полицейския арест в САЩ. Първият дипломат на съюза Жозеп Борел определи случая като "злоупотреба с власт" и заклейми расизма.

Европейската комисия предложи по-голям бюджет за земеделие през следващите седем години, но повечето пари ще отидат за постигане на въглеродна неутралност на европейската икономика и за цифровизацията на сектора. Бюджетът за земеделие е който е вторият по големина в ЕС и в сегашния проект е увеличен с 2 %.

Първият частен полет до космоса беше коментиран с присмех от политици, близки до Кремъл, които смятат, че в това събитие няма “нищо особено”. Други обаче посочиха, че Русия вече няма да има монопол върху пилотираните космически полети.

И няколко препоръки

Тя получи награда на международната екологична организация WWF за млади лидери, които активно участват в борбата за спасяване на планетата. Блажка Димитрова е Човек на деня на Свободна Европа.

Баща и син смятат да преплуват Атлантическия океан в една лодка, която сами са построили. Теодора Бързакова твърди, че тази лодка е по-малка и от най-смелите й очаквания.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG