Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Да преброим етажите на плажа. И люшкането на коронавируса


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Прокуратурата срещу строежа на Алепу

- Премиерът не иска разследване за изтеклия запис

- Протестите срещу расизма включиха и рушене на паметници

“Потъването на Созопол” е уж игрален филм на Костадин Бонев, но в момента се преживява на живо с новите строежи по южното черноморие. Един от тях – строеж на нещо, което прилича на хотел, а се представя за подпорна стена на плажа Алепу – предизвика протести в Бургас. Теодора Бързакова беше там, видя бетона и описва историята му.

Окръжната прокуратура в Бургас поиска да се обяви за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс “Алепу вилидж”. Документът, за който става дума, е издаден от бившия главен архитект на Созопол през септември 2019.

Борисов и аудиозаписът

Премиерът Борисов няма да иска разследване на това кой е публикувал записа, изтекъл в WouTube. В този запис глас, подобен на този на министър-председателя, определя с груби думи официални лица и коментира предварителни данни за предстоящо разследване. През уикенда премиерът отрече автентичността на записа. В понеделник той коментира, че всъщност записът му прави реклама, защото “няма лоша реклама”.

Расизмът. COVID-19

Как да изтрием историята така, като че ли е картинка за преправяне с фотошоп? Въпросът възниква покрай гнева на редица протестиращи в САЩ, които, покрай борбата си със съвременните проявления на расизма, започнаха да рушат паметници на исторически личности, свързвани с расизма и търговията с роби. Така бяха повредени например паметниците на Христофор Колумб и Джеймс Кук. На места в САЩ премахването на паметници беше подкрепено и от местните власти.

Големите въпроси, свързани с коронавируса, включват и този: ще може ли този вирус да “изгори” през лятото? Отговорът не е безспорен, но са правени множество изследвания. Някои от тях показват, че температурата и влажността много малко се отразяват на разпространението на коронавируса.

Европа отваря границите си след извънредните мерки, въведени заради коронавируса, но в Китай протича обратен процес. В понеделник Пекин възстанови някои от ограниченията, налагани на гражданите, а освен това и затвори пазар на месо.

В България в понеделник отново беше отбелязан спад в случаите на COVID-19, след като в края на седмицата беше достигнат пик в броя на заразените.

Москва, Прага, Манила

Бивш американски военен беше осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж. Пол Уилън твърди, че делото е политическо и призова за намеса президента на САЩ и депутатите. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Уилън е бил лишен от правото на честен процес.

Русия обяви за personae non gratae двама дипломати от чешкото подолство в Москва. Това е отговорът на Русия, след като преди десет дни Прага изгони двама дипломати от руската мисия в Чехия. Прага предприе тази стъпка след историята, която придоби популярност като “афера с рицина”.

Журналистка, критикувала президента на Филипините, беше осъдена на шест години затвор по обвинение в клевета. Многократно награждаваната журналистка Мария Реса, която е и местен кореспондент на Си Ен Ен, както и бившият репортер на изданието й Рейналдо Сантос бяха признати за виновни в оклеветяването на местен бизнесмен. В красацията на “Репортери без граници” Филипините се намират на 136-о място в света по свобода на словото.

И две препоръки

Тя прави “Музей на жената” и е облечена в розово. Някъде до нея са куклите “Барби”. Да, това е музей на клишетата – за това как е еволюирала представата за жените. Алла Георгиева е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако едно нещо е нарушение, можем да го обявим за “малко нарушение” и направо да го позволим. Нещо такова се е случило, за да може една двуетажна вила да се строи до скалите в Синеморец. Вижте видеото.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG