Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Блокади посрещат смените в правителството. А Доган е бил невидим


В сряда протестиращите хвърляха тоалетна хартия към сградата на Министерския съвет
В сряда протестиращите хвърляха тоалетна хартия към сградата на Министерския съвет

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Кои са новите министри

- Как се сваля главен прокурор

- Как се разбира Антониони

Очакваме днес да научим промените в правителството, обещани от управляващите. В сряда коалиционният съвет остави решението за четвъртък. Припомням, че оставките на Горанов, Маринов и Караниколов още висят във въздуха.

Протестите за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев продължават. Граждани хвърляха каскети пред Съдебната палата в София, като така призоваха за оставката на главния прокурор Иван Гешев, който често носи каскет. По-късно бяха блокирани и няколко кръстовища в София.

По-рано през деня “Демократична България” внесе в Министерския съвет искане правосъдният министър да започне процедура във Висшия съдебен съвет за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Депутати от БСП внесоха в Народното събрание искане за изслушване на Гешев. “Искаме да уточним кога може главният прокурор да дава политически оценки, кога не”, обясни депутатът Антон Кутев.

Прокуратурата повдигна обвинение и срещу члена на Стратегическия съвет на президента Румен Радев, енергийният експерт на БСП Еленко Божков, за участие в спирането на метрото в понеделник.

Масово “Добро утро”

Прокуратурата установи, че достъпът до плажа в парк „Росенец“ незаконно е възпрепятстван от строителна ограда, а в регионалното министерство липсва одобрен проект за изграждане на пристанище и двуетажна допълнителна постройка на територията на частната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

След като в последните 2 години правителството на Бойко Борисов изплати над 50 млн. лева на ТЕЦ Варна на Ахмед Доган за студен резерв, премиерът нареди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова това повече да не се случва.

Протестите обаче продължават. Ако искате да се ориентирате кой кой е, какви са исканията и какви са разликите между участниците - в този обзор може да намерите отговорите.

Отделете си няколко минути, за да видите тези две видео истории - ето как управляващите отговарят на призивите да си подадат оставките; а ето какво и защо се случи ден по-рано пред ресторанта “Осемте джуджета” в София.

Може да искате да видите и кибер карикатурата на Валдес Радев, провокирана от една реплика на Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел - “Аз имам торта сахар”.

Половината от българите смятат, че е необходимо човек да вярва в Бог, за да бъде морален. Това показват данните от изследване на американския институт “Пю”, проведено в 34 страни през 2019 г.

По света

След осем години непрекъснати разследвания в Русия спря да функционира Фондът за борба с корупцията. Най-често го наричат “фондът на Навални”, защото е създаден от известния опозиционен политик.

Необичайна заложническа криза в Украйна, след като похитител задържа 16 души с необичайно искане - украинците да изгледат документален филм с Хоакин Финикс. Всичко приключи мирно.

Призналият се за посредник в убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция, е получил сериозни наранявания с нож по гърлото и тялото си часове преди да свидетелства в съда.

И още две за десерт

“Докато гледат филми на Микеланджело Антониони, мнозина настръхват – разбират ли нещо и има ли изобщо нещо за разбиране в тях”. Прочетете как продължава историята на Пламен Асенов в новото издание на Малки истории за велики европейци.

"Воювам за автентичност. За негримирано лице и неравна походка. За емоционално достоверна семейна среда”. Думите са на носителката на "Оскар" Тилда Суинтън, която през септември ще получи почетния "Златен лъв" за цялостен принос към киноизкуството във Венеция. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG