Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: На палатка в центъра на София. И един въпрос: има ли недосегаеми президенти?


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Два палаткови лагера в София

- Конституционният съд с решение за президента

- НАСА с нов робот, изстрелян за Марс

6 души с коронавирус са починали през последното денонощие. Установени са 265 нови случая.

Протестите

Най-големият митинг досега протече вчера. В София бяха установени два палаткови лагера – на “Орлов мост” и пред сградата на бившия Партиен дом. До палатките на “Орлов мост” с прясно окосена трева беше написано “Оставка”, пише в репортаж на Николай Лавчиев. Пред Министерския съвет младежката организация та “Да, България” “простря” мръсните дрехи на Бойко Борисов. Всъщност това са откъси от публикации, в които има цитати от премиера.

Можете да сравните вчерашните акции с митинга от онзи ден. Вижте видеото на Мирослав Михайлов.

Правителството, президентът.

Двама политолози отговарят на въпроса защо правителството не подава оставка – Огнян Минчев и Явор Сидеров. Ето един от отговорите им: някои позиции на президента Радев в полза на руските интереси правят евентуално негово правителство по-рисково в геополитически план.

Конституционният съд реши, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани и обвинявани. Съдиите казаха още, че понятието за държавна измяна в конституцията се разминава със същото понятие в Наказателния кодекс.

Реплика на журналистка, извадена от контекст, се превърна едва ли не във водеща новина вчера. Става дума за Канна Рачева от бТВ, която, без да знае, че е в ефир, казва на колегите си, че не знае за дадена новина, но ще “си измисли”. Журналистите казват това, когато нямат написан текст, а трябва да импровизират. Но излезе, че като че ли журналистката смята да излъже хората.

САЩ. Украйна

Доналд Тръмп предлага да се отложат изборите, насрочени за 3 ноември. Той твърди, че коронавирусът ще накара много американци да гласуват по пощата, което носи риск от измами. В момента кандидатът на демократите Джо Байдън води пред Тръмп с 10 %.

САЩ изтеглят 11 900 военни от Германия, като част от тях отиват в Холандия и Белгия. Но 6400 души ще напуснат Европа. Това е най-голямото разместване на американски войски от края на Студената война.

От полунощ в понеделник влезе в сила безсрочно примирие за района на Донбас между Украйна и Русия. То е четвърто поред и може да се окаже четвъртото поред неработещо. Още през първия ден, след като примирието влезе в сила, украинските позиции бяха обстреляни три пъти.

И няколко препоръки

Нареш Тару спасява тигрите в Непал. Този вид е на ръба на изчезването. Нареш Тару е Човек на деня на Свободна Европа.

НАСА изстреля в четвъртък робот, който ще търси условия за живот на Марс. Марсоходът Perseverance (постоянство) лети на борда на ракетата Atlas Vi. Основната му мисия е да търси следи от микробен живот. Очаква се той да кацне на 18 февруари 2021 г в кратера Джезеро, в който някога е имало вода.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG