Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов иска нова конституция, протестът иска оставка веднага, а Пеевски забогатява


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Улиците на Беларус

- Кризата в България

- “Летящият кораб”

Светът гледа към Беларус. Снощи в Минск огромен брой граждани протестираха срещу президента Лукашенко, който преди седмица обяви, че печели шести мандат с 80%. Демонстрантите са били над 100 хиляди, според организаторите. Лукашенко отхвърли възможността за нови избори, а президентът на Русия Владимир Путин обеща да го подкрепи дори с военна сила.

Лукашенко обвинява за недоволството в страната си “силите на НАТО”, а Путин му е обещал, че “всички възникнали проблеми скоро ще бъдат решени”. В това време ЕС се готви да наложи санкции на Беларус.

Ден по-рано властите в Минск започнаха да освобождават поетапно арестуваните. Равносметката дотук - двама загинали и около 7 хиляди задържани.

Рекордни почти 300 хиляди нови случая на коронавирус за ден по света бяха отбелязани през уикенда. В България новозаразените за последната седмица са значително по-малко в сравнение с предишните седмици.

Путин обяви, че Русия е първата страна, която е регистрирала ваксина срещу COVID-19, обаче светът не му вярва. Тук са обяснени детайлите около тази разработка и защо експертите от други държави са силно скептични.

Европейската комисия вече резервира 900 милиона дози от бъдещи ваксини, които най-големите фармацевтични компании в момента разработват. Засега договорите са с AstraZeneca, Johnson & Johnson и Sanofi-GSK.

А в този разказ в снимки има история, има топ-секретна военна разработка, има и кораб, който се плъзга над вълните с реактивна скорост. Не пропускайте шанса да влезете “в търбуха на единствения в света летящ кораб.

Кризата в България

Премиерът Бойко Борисов обяви своя отговор на протестите с настояване за неговата оставка и тази на главния прокурор Иван Гешев - нова конституция и Велико народно събрание.

„Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е “не”, каза няколко часа по-късно президентът Румен Радев.

Повечето политически сили не изпадната във възторг от предложението на Борисов. Опозиционните отхвърлиха тази идея и призоваха за незабавна оставка и избори. “Борисов оглави протеста срещу себе си”, коментира Слави Трифонов.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов даде интервю за “24 часа”. “Имаме готов проект на текст на конституцията”, каза той и обясни, че очаква още на 2 септември да съберат необходимите 121 гласа и проектът да влезе в парламента.

Други заподозряха, че целта е Борисов да остане на власт дори по-дълго от редовните избори. Какво казва конституцията, какви са следващите стъпки и кога Борисов ще подаде оставка - този текст обяснява всичко.

Пловдивският митрополит Николай използва празника Голяма Богородица, за да подкрепи правителството. “За първи път от спасяването на евреите властта чува гласа на църквата”, каза той.

Протестите обаче продължават. В петък срещу събота кръстовището пред посолството на Румъния отново беше блокирано за няколко часа. Хората се питаха защо полицията не отклонява движението и дали това не се прави нарочно, за да се стигне до сблъсъци - това видео показва подробно случая.

А на сайта на антикорупционната комисия КПКОНПИ бяха публикувани имуществените декларации на политиците за 2019 г. Депутатът от ДПС Делян Пеевски е забогатял с… 21 милиона лева.

И още две за десерт

Но светът не спира да ни поднася и добри новини. Ивайло Везенков ги проследи, за да ви представи поредната емисия Новини като хората - препоръчвам ви я.

Преди 10 години той се върна от Германия и създаде първите безплатни турове в София. Днес начинанието му е отдавна наложена традиция, която увлича все повече хора. Той се казва Кристиан Митов и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG