Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Една оставка има, но тя не спира протеста. България поиска разследване за Навални


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Министърът на правосъдието подаде оставка

- България поиска разследване на случая с Навални

- Тръгна третият лъч на метрото в София

Извънредната епидемична обстановка остава поне до края на септември, реши правителството. За училищата и детските градини все още се очакват инструкции за предпазването на децата.

През изтеклото денонощие починаха 14 души с коронавирус. Новите случаи са 162 и представляват 4.2% от всички тествани.

Министърът на правосъдието

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка. Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори. Мотиви за решението на Кирилов не са посочени, а Свободна Европа не успя да се свърже нито с премиера, нито с министъра, за да ги изясни. Данаил Кирилов беше председател на правната комисия в парламента до 2019 г., когато пое министерския пост от Цецка Цачева. Той единственият известен автор на проекта за конституция, предложен от ГЕРБ. В понеделник той отказа да посочи имената на другите членове на работните групи, които са работили върху текста. Проектът е подложен на критика от много експерти. Повече за кариерата на Данаил Кирилова ще намерите тук.

Имуществените декларации. Улицата.

През юни изтече срокът за подаване на декларации в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). От тях се разбира доходът и на хора, управляващи публичен ресурс. Генка Шикерова обръща внимание на някои заплати в държавни предприятия, които се набиват на очи.

Протестите срещу кабинета и главния прокурор продължиха за 49-и ден в различни градове. Участниците донесоха пред Министерския съвет часовник, който отброява времето, оставащо, според тях, на премиера Борисов. Беше организиран и контрапротест пред румънското посолство, който се проведе на тротоара. Участниците искаха да покажат, че може да се протестира срещу политика, без да се пречи на хората.

Протестите придобиват и различни персонални прояви. Един човек нарисува върху софийска фасада колаж с глава от две лица – това на главния прокурор Иван Гешев и на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Навални. Беларус

България поиска “незабавно, независимо и обективно” разследване на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, който е в кома от 20 август и се лекува в Германия. От германската клиника заявиха, че става дума за отравяне с неизвестно вещество. ЕС поиска Москва да разследва случая, но отделни страни на съюза го направиха и поотделно. Такива са например Франция, Германия и България.

Руската Дума допусна, че зад отравянето на руския опозиционер Алексей Навални може да стоят “чужди сили”, които искат да дискретират Русия, като й припишат покушението. Точно това ще разследва парламентарната комисия по сигурност и борба с корупцията. Ден по-рано от Кремъл казаха, че не виждат защо да се разследва самото отравяне, след като веществото е неизвестно.

Нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич беше извикана на разпит в беларуската столица Минск. Тя се яви пред следователите, но отказа да даде показания. След 40 минути беше освободена. Алексиевич е член на Координационния съвет на беларуската опозиция. От нея се искаха показания по наказателно дело за опит за завземане на властта.

През уикенда беларуският президент Александър Лукашенко се появи облечен в маскировъчни дрехи и с “Калашник” в ръка. Подобни снимки имат и други политически лидери.

И няколко препоръки

Третият лъч на метрото в София вече работи. В него има нови влакове, нови табели, предпазни врати на пероните и какво ли не, което да заслужи бюджета от близо 400 милиона лева. Можете да се убедите в това от видеото на Ивайло Везенков.

Математикът Алън Тюринг е изчислявал не милиони, а квинтилиони. Пламен Асенов разказва за него и за тези числа в рубриката “Великите европейци на 20-и век”.

Оперната прима Соня Йончева се прибра в родния си Пловдив за един концерт, озаглавен "Завръщане". Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG