Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Москва е готова да влезе в Минск. Какво стана с "Осемте джуджета"?


Президентите на Беларус Александър Лукашенко (вляво) и Владимир Путин по време на среща през 2019 г.
Президентите на Беларус Александър Лукашенко (вляво) и Владимир Путин по време на среща през 2019 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Учебната година ще започне присъствено

- Шефката на ЦИК подаде оставка

- Руски части са готови да влязат в Беларус

През изтеклото денонощие са открити 157 нови случая на коронавирус в България. Това представлява 2 % от тестовете. Починали са 8 души.

Новата учебна година ще започне присъствено, като носенето на маски или шлемове ще бъде задължително в коридорите, санитарните възли, медицинските кабинети и библиотеката. В класните стаи и физкултурните салони само учителите ще трябва да носят маски, и то ако преподават на повече от един клас. Ще има задължителни правила за дезинфекция на порвърхностите.

Протестите

Жената, която е шофирала срещу протестиращите до румънското посолство е застрашила живота им, смята Софийският градски съд. Съдия Христинка Колева прецени, че има данни за престъпление, извършено от Елена Мицева, докато разглеждаше мярката за неотклонение на един от протестиращите, който беше обвинен в хулиганство след като счупи стъклото на колата, тръгнала срещу протеста.

Протестите продължават вече 50 дни. Те доведоха до промени в кабинета, сваляне на шефа на НСО, уволняване на охранители, наказание за полицаи, проверки на имота на ДПС в Росенец, признание за влиянието на депутата Делян Пеевски в управлението. Не е малко, но участниците искат друго: оставката на целия кабинет и на главния прокурор. Участниците твърдят, че няма да спрат, докато не постигнат точно това.

ЦИК, “Осемте джуджета”, подпорната стена

Председателката на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка по лични причини. Преди това тя беше възразила срещу внесена промяна в Избирателния кодекс, която да прехвърли отговорността за осигуряване на машините за гласуване на ЦИК. Преди 10 дни от ГЕРБ внесоха проект за изменение на изборния закон, след като премиерът Борисов предложи “рестарт на системата” и нова конституция.

Разследването, което стана известно под името “Осемте джуджета”, беше публикувано преди два месеца. То разказва за схема за изземване на бизнес. Борис Митов напомня кои са действащите лица в тази история и какво е свършено до този момент.

Окръжната прокуратура в Бургас разследва длъжностно престъпление при издаването на разрешителното за строеж на комплекса „Алепу вилидж“ на Шофьорския плаж. Строежът стана известен под името "подпорната стена", защото 4 от нивата му са вписани в регистрите като укрепително съоръжение. През 2017 г. администрацията е сметнала, че на това място има свлачище.

Русия, Беларус

Русия ще изпрати свои специални части в Беларус, ако “екстремисти” започнат погроми, каза президентът Путин. Той добави, че такава е молбата на самия беларуски президент Александър Лукашенко. Протестите в Беларус продължават повече от две седмици заради изборите, които участниците смятат за фалшифицирани. Властите отговарят с полицейско насилие и арести. Путин определи протестиращите като екстремисти и каза, че изпрати руските части в Беларус, ако те преминат към вандализъм.

Навални, Гебрев

Лекарите на Навални намират прилика между отравянето на руския опозиционер и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, пишат сп. Шпигел и разследващата платформа Белингкат. Според Шпигел германските медици допускат, че Алексей Навални е бил изложен на въздействието на вещество от групата органофосфати, с което е бил отровен и Гебрев. Свързахме се с пет институции от Германия, България и Финландия (където бяха изследвани пробите на Гебрев), но не получихме коментар. Според Христо Грозев от Белингкат, който е съавтор на публикацията, общото между двата случая е, че отравящото вещество принадлежи към класа органофосфати в групата холинестеразни инхибитори.

Алексей Навални има дълга история на сблъсъка си с руските власти. Тази фотогалерия напомня за арестите и покушенията срещу него.

И няколко препоръки

Тя прави спасителен център за дивите животни. Любомила Кривошиева е Човек на деня на Свободна Европа.

“Детската дипломация” не е от вчера. Преди Грета Тунберг има много други деца, създавали политически кампании и въвлекли възрастните в тях. Например, по времето на социализма.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG