Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Не слиза от власт, защото мисли, че ще го “заколят”. За кого става дума?


Протестът в София на 8 септември 2020 г.
Протестът в София на 8 септември 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Къде живее Иван Гешев

- Каква хигиена може да има в училищата

- Защо Лукашенко не иска да си ходи

Протестите с искане на оставка на правителството и главния прокурор продължиха и във вторник в 62-ия ден на демонстрациите. По-рано участници в различни граждански движения, участващи в протестите, се събраха, за да обсъдят големия митинг, който е свикан в четвъртък сутринта. Те призоваха хората да не се поддават на провокации.

В България се протестира вече 30 години срещу различни прояви на несправедливост. Вижте историята на протестите в снимки.

Иван Гешев. “Лукойл”. Созопол

Иван Гешев изглежда е първият представител на прокуратурата, който живее в резиденция “Бояна”, сочи проучване на Полина Паунова. “Бояна” се стопанисва от Министерския съвет и там обикновено живеят президентът и премиерът, в някои случаи – председателят на парламента.

Бизнесменът Валентин Златев вече няма нищо общо с “Лукойл България” и е напуснал и последния пост, който е заемал в компанията – член на Надзорния съвет. Златев беше най-разпознаваемото лице в дружеството, в което работи десетки години.

Съдът върна за преработване обвинителния акт на бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи. Той е обвиняем заедно с други за присвояване от над 2 млн лева в периода 2014-2017 г., чрез възлагане на строителни дейности на определени дружества.

Беларус. Цитат на деня

Президентът на Беларус Александър Лукашенко даде интервю за руски прооправителствени медии. В него той каза: “Няма да си отида просто така. Аз четвърт век изграждах Беларус. Освен това, ако си отида, ще изколят моите привърженици”. Лукашенко е президент от 26 години. Протестите в Беларус продължават повече от месец заради съмнения, че изборите са били фалшифицирани. Една от лидерките на опозицията Мария Калесникова беше отвлечена, а след това властите съобщиха, че е била арестувана. Над 600 души бяха арестувани през уикенда.

Брюксел. Прага

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис е предложен за еврокомисар по търговията. Това се случи след като предишният титуляр на този пост – ирландският комисар Фил Хоган - подаде оставка.

Ще има ли площад “Вацлав Хавел” в София? Инициативна група предлага това на столичната община. Вацлав Хавел е чешки дисидент от времето на комунизма, драматург и първият президент на свободна Чехословакия след падането на режима през 1989.

Навални, Гебрев, Новичок

Няколко държави призоваха Германия да спре завършването на газопровода “Северен поток 2”, който трябва да доставя на страната повече газ от Русия. Причина за това искане е отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, който се лекува в Германия.

Разликата между отравянето на двойния агент Скрипал през 2018 г. и сегашното отравяне на Навални се различават по метода на отравянето. Скрипал е пострадал от допир с кожата, докато Навални е поел веществото през устата. Това казва един от създателите на Новичок Вил Мирзаянов.

Междувременно сътрудници на Навални бяха обгазени от неизвестни лица в Новосибирск.

Българският бизнесмен Емилиян Гебрев призова властите внесат случая с “българския Новичок” в дневния ред на НАТО и ЕС. През 2015 г. Гебрев беше отровен с неизвестно вещество в София. Финландска лаборатория установи, че веществото е от групата на Новичок. Прокуратурата спря разследването по случая в края на август.

И две препоръки

Децата тръгват на училище, но не е ясно как ще си мият ръцете там. Разказва Надежда Цекулова.

Тя е осъдена на 38 години затвор и 148 удара с камшик заради правозащитната си дейност, а сега е обявила гладна стачка в иранския затвор. Насрин Сотуде е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG