Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Къде е мафията? Борисов я вижда в протестите, а чуждият печат – в държавата


Премиерът Борисов по време на Стратегическия форум в Блед, Словения, на 31 август 2020 г.
Премиерът Борисов по време на Стратегическия форум в Блед, Словения, на 31 август 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- МВР отрича да е ползвала частни гардове

- 9 септември отново раздели хората

- Още един опозиционер изчезна в Беларус

Денят ще е дълъг, но нищо не пречи да започне с мечта. Като тази на Макс и Стефан Иванови, които отдавна преполовиха океана само с гребане. Плават сред летящи риби и под вертикален вятър, разказва Теодора Бързакова.

А денят ще е дълъг, защото за 8 часа е обявен мащабен протест пред сградата на Партийния дом, в която се нанесе парламентът. От два месеца участниците искат оставката на сабинета и на главния прокурор.

Премиерът Борисов в сряда каза, че мафията е тази, която му иска оставката и затова няма да я подаде. В трите правителства на Борисов досега са подавани общо 28 оставки. Те рядко са били мотивирани, а когато са били, премиерът не си е служил после със същия аршин за сходни случаи. Николай Лавчиев събра фактите.

От МВР казаха, че контролът за влизане на площада в четвъртък ще бъде по-силен от преди, като визираха хора с обемисти пакети или такива, които си крият лицето (маските не се броят). От МВР отрекоха “категорично” да са използвали частни гардове за охрана на протестите. Въпросът възникна заради нетипичните знаци по униформите на някои полицаи.

Датата 9 септември

9 септември не е просто дата в календара. За много българи това е край на живота им. Един паметник, заснет от Ивайло Везенков, ни връща и към по-друг въпрос: колко жив е днес 9 септември?

На тази дата през 1944 г в България вече са навлезли съветски войски, а властта е завзета от Отечествения фронт. Този ден разделя българите и днес. От БСП казаха, че това е ден на надежда, от ГЕРБ – че тогава "българи са убивали българи заради чужди интереси”, а от извънпарламентарната коалиция "Демократична България" – че тогава се "слага началото на историческото изоставане на България".

Образованието. Данъкоплатците

Откакто е започнала пандемията изглежда, че единственият проблем на средното образование е хигиената. Не че е маловажно, но образованието има и по-дълбинни проблеми, пише Димитър Атанасов.

До плажа “Росенец”, където има имот, ползван от ДПС, има 5 неказонни постройки. Те ще бъдат съборени за сметка на данъкоплатците. Би трябвало да е за сметка на строителя, но областният управител на Бургас Вълчо Чолаков твърди, че не е известно кой е той.

Плажовете до резиденция “Евксиноград” са недостъпни за хората. Те не са част от резиденцията, която се контролира от НСО.

София, Минск, Подгорица

България като “мафиотската държава на ЕС”. Така я описва европейското издание на американската медия Политико, като изброява корупционни скандали, превзети институции и съдебна система, използвана като оръжие. Тук сме представили най-важните публикации на чуждестранния печат за ситуацията в България от последните дни – във Файненшъл таймс, Нойе Цюрхер Цайтунг и Шпигел.

В Беларус е изчезнал още един представител на опозицията – адвокатът Максим Знак. Протестите в Беларус продължават повече от месец, стотици са арестувани.

Социалистите на Мило Джуканович в Черна гора са напът да отстъпят властта след 30 годишно управление. Това стана след като водещите опозиционни сили се разбраха да съставят правителство и подписаха споразумение.

Страничен ефект спря финалните изследвания на ваксината на “Оксфорд” срещу коронавируса. Не се съобщава какъв точно е този ефект, но е известно, че този, който го е изпитал, ще се възстанови.

И две препоръки

Колкото и противоречив да се оказа след 1989 г., Лех Валенса си остава един от великите европейци на 20-и век. За него и неговата “Солидарност” пише Пламен Асенов.

Много хора са се обяснявали в любов на своя град, но той го прави и с фотоапарат в ръка. Иван Шишиев е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG