Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нинова спечели с резултат като на Лукашенко. Борисов беше питан за едно дете в Барселона


В София част от протестите вече е и прожекция върху стените на бившия Партиен дом
В София част от протестите вече е и прожекция върху стените на бившия Партиен дом

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Децата се връщат в училище
  • Корупцията се вижда отвън
  • Светлана Алексиевич

Утре е 15 септември и учениците се връщат в класните стаи. Задължително е носенето на маски. Ако правилата се спазват, училището би могло да бъде “едно от най-безопасните места”, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Броят на новите заразени с COVID-19 вече не е колкото по време на пика през юли, но все още не спада до нивата преди юни. За последното денонощие случаите са 27. По света доближаваме 30 милиона заразени и 1 милион жертви.

Още през април прокуратурата обвини Георги Георгиев от БОЕЦ, че всява паника за епидемията. Съдът обаче го оправда на първа инстанция, защото е предупреждавал и е казвал истината.

Корупция, протести и партии

Държавния департамент на САЩ казва в доклад, че в България корупцията, бавното правосъдие и липсата на предсказуемост пречат на инвеститорите. “Корупцията е често срещана, особено при големи инфраструктурни проекти в енергийния сектор”, пише в доклада.

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ обяви, че през 2019 в България са приключени 7 разследвания за злоупотреба с еврофондове, а в други страни са значително повече. Има само една осъдителна присъда.

Може да сте пропуснали и това - Европейската комисия очаква решения на проблемите с корупцията и отчетността на главния прокурор, мониторингът все още не е свален, а на 23 септември се очакват първите доклади по механизма за наблюдение на върховенството на закона във всички страни в ЕС.

Протестите продължават вече 68 дни. Българи по света също демонстрират срещу корупцията. Когато обаче викането “Оставка” не носи резултат, те прилагат и нова тактика - тук е разказано каква.

Протестират и парламентарните журналисти в София. След като Народното събрание се премести в бившия Партиен дом, колегите нямат достъп до депутатите и не могат да им задават въпроси.

Корнелия Нинова спечели първите преки избори за председател на БСП и получи над 81% от гласовете, следвана от Кирил Добрев. Той пък коментира, че “той и Лукашенко го избраха с 80 процента”.

В Кърджали премиерът Бойко Борисов каза, че няма да подава оставка и че към мирно протестиращите изпитва “безкрайно уважение”, а към тези, които “хвърляха бомби към полицаите”, изпитва “неприязън”.

Вилдан Байрямова попита Борисов дали има дете от жена, която живее в Барселона в къща, която е обект на разследване по съмнения за пране на пари. “Не”, отговори премиерът. Журналистката обяснява в Дойче веле защо този въпрос е важен и защо не става дума само за личен живот.

Няколко дни след годишнината от Девети септември, Диана Иванова задава въпроса “Можем ли да бъдем емоционално безпристрастни” към тази дата и разказва за едно изследване, което “вместо да отговаря на въпроса – „черна“ или „светла“ дата е 9 септември – задава други въпроси – какво точно и как се е случило тогава?”

В наши дни руският опозиционен активист Евгений Чупов, който повече от година се намира в България, е получил отказ от българските власти за политическо убежище.

И още две за десерт

Намерете още 5 минути за нещо позитивно - седмичната емисия Новини като хората, представена от Теодора Бързакова. Ще се пренесете в средата на Атлантическия океан, ще посетите тенис корта в САЩ, а накрая ще стане дума и за едно любовно писмо.

За нея е писано много. Името й на писател е широко известно още преди да получи Нобелова награда. Днес тя е единственият член на президиума на опозицията в Беларус, който все още е на свобода. Светлана Алексиевич е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG