Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Помощ за Ердоган, обида за Скопие. Борисов пак спомена Пеевски


Бойко Борисов в Родопите.
Бойко Борисов в Родопите.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- България върна в Турция още един човек

- КЗК позволи на Нова телевизия да купи Канал 3

- Либералите загубиха силен глас във Върховния съд на САЩ

Отмина седмица на рекорди в ръста на заразените с COVID-19. Някои страни въвеждат нови рестрикции, като се опасяват от нова вълна на пандемията. На този фон се надигат гласове срещу маските, които са единствената засега защита пред коронавируса. Тук сме разгледали българските представители на това движение.

България, Македония, Турция

България е върнала на Ердоган още един турски гражданин. Това е 39-годишният Селехаттин Юрюн от лявата Демократична партия на народите. МВР потвърди този факт, но отрече, че става дума за депортиране.

Език и идентичност не подлежат на преговори, каза македонският премиер Зоран Заев. Той реагира така на българския меморандум до ЕС, в който София поставя условия пред членството на Северна Македония в съюза. Едно от тях е езикът да не се нарича македонски.

ГЕРБ, “Обединени патриоти”

Премиерът Борисов обикаляше в неделя Родопите. Той каза, че депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов също са идвали по тези места, “но нищо не са направили”. Борисов обеща “50-100 млн. лв.” за пътища в района.

Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов каза, че добавките от 50 лева към пенсиите ще продължат и “до началото на новата година”. Той препотвърди намерението на ГЕРБ и “Обединени патриоти” правителството да не подава оставка и определи протестите като крясъци. Протестите продължават вече 74 дни.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов представи въпросите на европарламента към България по въпросите на корупцията и върховенството на закона като “натиск срещу християнството”.

Фондация “Конрад Аденауер” отхвърли тезата, че в сериозни германски медии може да излизат платени отвън репортажи. Тезата принадлежи на депутата от ГЕРБ Тома Биков. В петък той каза, че една част от критичните към Борисов публикации в западноевропейския печат са поръчки и че европейските медии “също взимат пари”.

Цветан Цветанов. Нова телевизия

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов представи инициативния комитет, който след седмица ще учреди новата му зясноцентристка партия “Републиканци за България”. Сред членовете на комитета са политици, журналисти, спортисти, бизнесмени.

Антимонополната комисия разреши на Нова телевизия да придобие Канал 3 заедно с още 5 други медии. Срещу сделката се бяха обявили Асоциацията не европейските журналисти – България (АЕЖ), "БТВ Медия Груп", БНР и рекламната агенция "Аргент-2002".

САЩ, Беларус, Русия

Полицията в Беларус арестува стотици жени, които участваха в женски марш по улиците на Минск. Те искаха оставката на президента Лукашенко. Ден по-рано от ООН призоваха Лукашенко да спре насилието над протестиращите и да започне диалог с опозицията.

Руският опозиционер Алексей Навални описа във фейсбук как се възстановява, след като беше отровен с Новичок. След като е прекарал 18 дни в кома, той не е могъл да разпознава хората и дълго време се е учел да говори.

Либералната общност загуби най-силния си представител във Върховния съд на САЩ. На 87-годишна възраст почина съдия Рут Гинсбърг. Кончината й позволява на президента Тръмп да назначи на нейно място представител на консерваторите.

Вашингтон върна едностранно санкциите срещу Иран и каза, че ще търси отговорност от тези, които не ги спазват. Съюзниците на САЩ в Европа не са съгласни с Вашингтон.

И няколко препоръки

Преди 52 години трима младежи правят в България нещо почти невероятно за страна с комунистически режим – разпространяват позиви срещу смазването на Пражката пролет. Това са Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров. За тях пише Стефан Дечев.

Моника Табакова дари ученическата си стипендия на децата бежанци в България. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Футболисти в помощ на протестите в Беларус и доброволци, спасяващи най-старото кино в София – това са само част от темите в седмичната емисия “Новини като хората”, представена от Ивайло Везенков.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG