Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Две партии и един владика с глоби за COVID-19. Бистришките тигри се разпускат


Бойко Борисов в църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч в понеделник
Бойко Борисов в църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч в понеделник

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Радев с вето на Изборния кодекс
  • Договорките между ГЕРБ и ДПС
  • Концлагерите в Китай

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс, приети от ГЕРБ и националистите. Според държавния глава с тези изменения управляващите “искат да отворят възможности за хаос и изборни манипулации”.

Премиерът Бойко Борисов беше в Ловеч, където използва метафора за семейство с 20-годишен брак, за да обясни отношенията си с Цветан Цветанов, който създаде партията Републиканци за България. “Той си има ново семейство, а при мен останаха децата”.

Дори без Цветанов, ГЕРБ се похвали с 9 победи в частичните избори в 24 населени места, които се проведоха в неделя. В три от тях не е имало втори кандидат.

Преди дни Цветанов отвори темата за тайни договорки между ГЕРБ и ДПС. Двете партии отричат, но бивши ръководители потвърждават за сделка и говорят с подробности. Генка Шикерова разказва.

Две партии и един владика ще бъдат глобени от Министерството на здравеопазването. Причината е, че са организирали мероприятия, на които хората са без маски срещу COVID-19. Става дума за конгреса на БСП, учредяването на Републиканци за България и посещението на премиера Борисов в църква в Ловеч.

Министерството на правосъдието и МВР са двете ведомства с антинагради от "Програма Достъп до информация". Наградите се връчват на 28 септември - Международният ден на правото да знам.

Футболният клуб Витоша Бистрица прекрати участието си във Втора лига и се разпуска. Това е отборът, в който играеше Бойко Борисов и беше известен като Бистришките тигри.

И една добра спортна новина - Цветана Пиронкова започна с победа участието си на Ролан Гарос след победа в два сета на 95-тата в света Андреа Петкович.

Война, протести и концлагери

Войната в Кавказ продължава трети ден. Тя не е обявена официално, но има стрелба и умират хора. Данните за жертвите са противоречиви. Тук е разказано какво се случва между Армения и Азербайджан.

Писателката и нобелов лауреат Светлана Алексиевич напусна Беларус и замина за Германия. Тя беше последният член на ръководството на опозицията, останал в Минск. Сега всички са или в затвора, или в чужбина.

Коя е 73-годишната жена, която беше арестувана от полицията в Беларус? Кадрите обиколиха целия свят. Това видео показва ветеранката на протестите, която винаги е на първа линия.

Ангела Меркел е посетила тайно Алексей Навални, докато е бил в болницата Шарите в Берлин. Според лекарите в Германия, той е отровен с Новичок, а Русия продължава да отказва международно разследване.

Букурещ ще има нов кмет. Това е Никушор Дан, основател на движението Спаси Румъния, който беше подкрепен от либералите и десните. Социалдемократите се представят по-зле в цялата страна.

Ню Йорк таймс публикува разследване, според което Доналд Тръмп е платил по 750 долара подоходен данък за 2016 и 2017 година. Президентът на САЩ нарече това фалшиви новини.

Наричат ги центрове за задържане. Някои ги сравняват с концлагери. В Китай тези комплекси са стотици, а в тях са затворени над 1 милион души. Защо обаче съседните държави мълчат?

И още две за десерт

Много хора забелязаха фона, пред който беше застанала Цвета Караянчева в Лом, когато каза онези думи за метрото. Колегите в Площад Славейков разказват за историческата театрална завеса, която е на повече от век.

Той е ландшафтен архитект, завършил във Великобритания, който решава да промени запустелите градски пространства. И по-конкретно - реките на София. Мартин Янков е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG