Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 9.9% положителни проби за COVID-19. И шамар от Брюксел за българското управление


Добро утро,

Най-важното е тук:

- От Брюксел подкрепиха протестите

- Нови строежи са замислени в Синеморец

- Университетите имат милиони, но не и за заплати

През последното денонощие има открити 516 души с COVID-19. . 9.9% от изследваните проби са положителни. Това е най-високият процент новозаразени от началото на пандемията.

Брюксел

“Значително влошаване” на върховенството на правото, влошена медийна среда, реч на омразата към малцинства. Това е малка част от изводите в резолюция за България, приета в четвъртък от Европейския парламент. Повечето поправки, които смекчаваха тона, бяха отхвърлени. Пише, че текстът е приет “в подкрепа на исканията на [българския] народ за справедливост”. Споменати са конкретно случаите със записите с глас, който прилича на този на Бойко Борисов, Апартаментгейт, къщите за гости, танкера "Бадр" и плажа в Росенец.

От българските евродепутати резолюцията е подкрепена от представителите на БСП и Демократична България. Против са гласували пратениците на ГЕРБ, СДС и ВМРО. Представителите на ДПС са се въздържали.

Резолюцията с нищо не задължава българската държава, но изпраща критичен сигнал към управляващите и подкрепя тримесечните протести.

Според вицепремиера Томислав Дончев текстът на резолюцията е объркващ и в него има разнопосочни послания.

Според евродепутата Радан Кънев, който подкрепи резолюцията въпреки решението на групата си за гласуване “против”, гласуването е показало “сериозен пробив в Европейската народна партия”. По-рано Кънев беше казал, че ЕНП за първи път осъзнава, че ГЕРБ е проблем.

Парите на университетите. Строежите по морето

Българските университети са в абсурдна ситуация – заплатите са ниски, а всъщност има спестени стотици милиони. Генка Шикерова провери защо е така.

Доскоро имаше протести срещу строежа на една единствена двуетажна вила на брега в Синеморец. Сега се оказва, че такива вили могат да изникнат на поне още 30 места. Елица Симеонова обяснява как е станало това.

Парламентът отхвърли ветото на президента Радев върху промените в изборния кодекс и гласува наново спорните текстове. Това означава, че на следващите избори ще се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. В досегашното законодателство пишеше, че гласуването е само с машини.

България, Беларус, Русия

България изтегли посланика си в Беларус. Формалният повод е, че той е “отзован за консултации”. Реалният повод е да се даде знак, че България е солидарна с протестите в Беларус, както и с Полша и Литва, чиито мисии в Минск бяха обвинени в “деструктивна дейност” от режима на Лукашенко.

Москва застана на обратния полюс – в четвъртък Русия обяви за издирване лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска. Причината е, че срещу нея са повдигнати обвинения, но властите не уточняват какви. Циханоуска беше принудена да напусне Беларус веднага след изборите през август и се намира под закрилата на Литва.

И няколко препоръки

В София вече има площад на името на Вацлав Хавел – чешкият дисидент, драматург и бивш президент. Идеята за това беше на Петър Стойнов от “Софийски дискусионен форум". В четвъртък тя беше одобрена от Столичния общински съвет.

Как се учи на открито заради коронавируса? В Грузия например часовете се провеждат на двора и изглеждат доста привлекателни, показва това видео.

Една френска идея вече се прилага в много страни – по летищата има обучени кучета, които усещат заразените с COVID-19 пътници по-бързо от PVR тест.

Нобеловата награда за литература отиде за американската поетеса Луиз Глюк. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG