Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 25 % положителни тестове за COVID-19. И протестите след стотния ден



Добро утро,

Най-важното е тук:

- Малко тестове, висок процент от тях са положителни

- Франция премина към вечерен час

- София и Скопие не се разбраха за Гоце Делчев

През изминалото денонощие 18 души са загубили битката с коронавируса. Сред малкото извършени тестове (1581) има 25% положителни.

За ръста на случаите на COVID-19 в България има поне три основни причини – отхвърлянето на маските, настъпването на по-студени дни и нов метод на тестване, обясняват експерти.

Епидемията от коронавирус създаде нов проблем за болниците в България. Те хем са по-натоварени с новото предизвикателство, хем получават по-малко пари от преди. Генка Шикерова провери за какво става дума.

Франция преживя първото денонощие с вечерен час, въведен като мярка за борба с коронавируса. Тук можете да видите снимки от празните улици на Париж.

Световната икономика ще се свие с 4.4% заради пандемията, съобщиха от МВФ. В институцията смятат, че последиците от тази криза ще са несравнимис тези от Голямата депресия през 30-те години.

Протестите. БСП. София и Скопие

Протестите срещу кабинета и главния прокурор навършиха 100 дни. В петък вечерта участниците бяха приветствани от евродепутати, избрани в четири различни страни. “Ако нямате партии [на които да вярвате], създайте ги”, каза на демонстрантите евродепутатката от Румъния Рамона Стругариу. “Вие не сте сами, Европа е с вас”, каза евродепутат от Хърватия. Вижте повече във видеото от стотния ден на протеста.

БСП създаде 17 съвета с ресори като министерствата в правителството. Те ще изготвят платформата на левицата за предстоящите парламентарни избори. Тук можете да видите кой за кой ресор отговаря.

Българо-македонската комисия по исторически въпроси не постигна съгласие по въпроса за фигурата на Гоце Делчев. На този фон вицепремиерът Красимир Каракачанов прецени, че България е подложена на европейски натиск да подкрепи безусловно европейската интеграция на Северна Македония.

Васил Божков. Условията в затворите

Административният съд на София-град окончателно отмени запорите, наложени върху банкови сметки и автомобили на Васил Божков. В решенията за това се казва, че запорите са били наложени, а после и отстоявани, “механично”.

Резолюцията на Европейския парламент за България доби популярност с острите думи за корупцията, правосъдието, медиите и словото на омразата. Но там пише също и за лошите условия в българските затвори. Пише и за това, че България не изпълнява решенията на съда в Страсбург, за да промени тези условия.

Франция. Нагорни Карабах. Нова Зеландия

Учител в парижко предградие беше жестоко убит, след като е преподавал на децата за нападението на ислямисти над френския сатиричен вестник “Шарли Ебдо” и неговите карикатури на пророка Мохамед. Президентът Макрон определи случая като ислямистка терористична атака. Убиецът беше застрелян от полицията, предполага се, че става дума за 18-годишен чеченец.

В Нагорни Карабах продължава нарушението на примирието. Конфликтът в Нагорни Карабах продължава години, за да стигне до сегашните сблъсъци и не винаги спазвани примирия. Тук ше намерите 5 факта от историята на този конфликт, в който главната роля се пада на Сталин.

Претендентите за президентския пост в САЩ проведоха странна среща – всеки от кандидатите отговаряше на въпроси от различно географско място, а телевизиите показваха отговорите по едно и също време.

Партията на Джасинда Ардърн убедително спечели парламентарните избори в Нова Зеландия. Лявоцентристката формация ще получи абсолютно мнозинство в парламента.

И две препоръки

Един мъж пренесе жена с увреждания до самия Олимп. За двамата пише в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Нов музикален хит печели привърженици на нов танц. Вижте повече за това в “Новини като хората”, представени от Теодора Бързакова.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG