Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Уроците стават дистанционни, баровете затварят. Каузата зад прекосяването на Атлантика


Дистанционно ще учат гимназистите и студентите
Дистанционно ще учат гимназистите и студентите

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Дистанционни уроци в гимназии и университети
  • Напрежение между Франция и мюсюлмански страни
  • Донорството като кауза

Гимназиите и университетите в България преминават на дистанционно обучение до 12 ноември заради пандемията от COVID-19. Посещенията в дискотеки и нощни барове се забраняват в цялата страна. Засега няма да се въвеждат нови ограничения в работата на съдилищата.

През последния ден са диагностицирани 2 569 нови случая на коронавирус в България. Над 1000 от тях са в София. В болници се лекуват 2217 пациенти с вируса.

Цената на тестовете, мерките срещу коронавируса

Цената на един PCR тест за коронавирус без направление е между 90 и 120 лева, а когато е с направление, здравната каса плаща 60 лева, т.е. наполовина. Може ли държавата да се намеси, за да бъде намалена цената на теста без направление? Генка Шикерова потърси отговора.

След Франция и Испания, Чехия също въведе вечерен час заради разпространението на коронавируса. Експертите говорят за „пандемична умора“ сред хората заради подновените забрани.

Ефектът от пандемията стигна до швейцарския шоколад - продажбите му спаднаха с 14.3% през първите осем месеца на 2020 г.

Доналд Туск за Борисов, политици с докторати

“Той допусна явни грешки”, каза Доналд Туск за Бойко Борисов в интервю за Радио Свободна Европа. Тук можете да чуете целия разговор на председателя на ЕНП с журналиста Рикард Йозвяк.

По повод снимките от спалнята на премиера, на които се виждат банкноти по 500 евро, Туск каза, че Борисов му е обяснил. „Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед“, добави той. Това даде повод на Валдес Радев да създаде новата си кибер карикатура.

Новата партия на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов „Републиканци за България“, ще бъде регистрирана, реши съдът.

Твърде много политици са докторанти или имат защитени докторати. Този факт съвпада с ниската обществена оценка за тяхната професионална подготовка. Превръща ли се дипломата в декорация, пита Димитър Атанасов.

Напрежението между Франция и мюсюлмански страни, изборите в САЩ

Франция предупреди своите граждани, които живеят или пътуват в мюсюлмански държави, да бъдат предпазливи на фона на вълната от ярост заради заради карикатури на пророка Мохамед.

Изборите за президент на САЩ са на 3 ноември. Според предварителните социологически проучвания кандидатът на демократите Джо Байдън води пред номинирания от републиканците Доналд Тръмп. Заради избирателната система в САЩ обаче това не значи задължително, че Байдън ще спечели. Тук можете да си припомните как американците номинират кандидати и избират президента си.

През 2016 г. Македонският град Велес се прочу с разпространението на фалшиви новини до американските избиратели преди вота за президент. Сайтовете от малкото градче изглежда са обратно в играта през 2020 г.

Ейми Кони Барет ще бъде съдия във Върховния съд на САЩ на мястото на Рут Гинсбърг, която почина през септември. Барет е третият върховен съдия, предложен от Тръмп.

И три препоръки

Прекосяването на Атлантика приключи, но каузата, която го вдъхнови, остава на дневен ред. Стефан и Максим Иванови гребаха над сто дни, за да привлекат внимание към донорството на органи. Теодора Бързакова разказва как двамата продължават своята борба за осигуряване на повече донори в България.

Продължението на филма “Борат”, в което участва българката Мария Бакалова, изненада, но и зарадва мнозина. “Площад Славейков” събра част от отзивите на критиката.

Да спре страха от различните. Това цели филмът “Берлин Александърплац”, който беше отличен с голямата награда на фестивала “Синелибри”. Режисьорът му Бурхан Курбани е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG