Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идея за затягане на мерките и нови 189 смъртни случая. Какво от договора нарушава Скопие?


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и държавния здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинга, на който обявиха идеите за затягане на мерките
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и държавния здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинга, на който обявиха идеите за затягане на мерките

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Здравните власти предлагат затягане на мерките
  • Трета фирма обяви резултати от тестове на ваксина
  • Какво от договора нарушава Скопие според София

Министърът на здравеопазването предложи по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Сред идеите е спиране на присъственото обучение в училищата и университетите, затваряне на заведенията, нехранителните магазини и моловете. Ограниченията ще бъдат въведени, ако бъдат одобрени от правителството. Мерки за подпомагане на икономиката не са обявени.

Идеята за затягане на мерките дойде след новината, че България е на трето място в ЕС по смъртни случаи от COVID-19 на 100 000 души население след Чехия и Белгия според данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

През последния ден са регистрирани нови 189 смъртни случая сред пациенти с коронавирус. Диагностицирани са нови 3146 души с COVID-19 при направени 7 244 PCR теста. В болници се лекуват 6270 пациенти с вируса. От тях 399 са в интензивни отделения.

Избори по време на пандемия и студенти доброволци

И президентът, и правителството казват, че изборите няма да бъдат отлагани заради пандемията. Полина Паунова провери как точно ще изглеждат те.

Заради недостига на персонал властите призоваха студентите по медицина да помагат в отделенията с болни от коронавирус. За една седмица 120 студенти са поискали да помагат като доброволци.

Трета ваксина и четири конспирации

Трета разработка на ваксина срещу коронавируса премина през клинични проучания. Това е ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, която според тестовете постига средна ефективност от 70%. По-рано резултати обявиха фирмите Pfizer и BioNTech и Moderna.

Новините около ваксините идват ръка за ръка със слухове - че чрез тях хората биват чипирани или че променят генетичния им код. Тук са събрани някои от най-често срещаните конспиративни теории, отхвърлени като абсолютни измислици.

Критики към проекта за “рестарт” и обвинения към Скопие

Промените в конституцията, предложени през лятото от ГЕРБ, имат поне три съществени недостатъка, смята Венецианската комисия. Те не са обсъдени с обществеността, експертите и другите партии, някои изглеждат произволни, а решения за безконтролността на главния прокурор липсват.

България обяснява решението си да блокира началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС с това, че Скопие нарушава договора за добросъседство със София. Но кои точно текстове от него и как? Тук ще намерите отговорите.

Делата на Тръмп и правителството на Байдън

Доналд Тръмп се съгласи за начало на процедурата по предаване на властта на Джо Байдън, но не е признал поражение в изборите.

Съдия в щата Пенсилвания обяви за неоснователен съдебен иск, заведен от екипа на Тръмп. Настоящият президент настояваше милиони гласове, подадени по пощата, да бъдат обявени за невалидни.

Американски медии съобщиха, че избраният за президент Джо Байдън ще предложи дългогодишния дипломат Антъни Блинкен за държавен секретар. Той е посещавал България и е призовавал страната да работи за диверсификация на енергийните си източници.

Протести в Беларус и заплахи срещу Орбан

Стотици хора бяха арестувани на поредния протест срещу Александър Лукашенко в Беларус. Вижте какво се случи на последната демонстрация в Минск в това видео.

Пандемията от COVID-19 е единствената пречка Европейската народна партия да изключи формацията на премиера на Унгария Виктор Орбан, каза парламентарният лидер на ЕНП Манфред Вебер.

И две препоръки

Навършиха се 110 години от смъртта на Лев Толстой. Не пропускайте тази галерия с малко известни снимки от живота на един от най-харесваните писатели на Русия.

Първият шрифт на кирилица, предназначен за хора с дислексия, се казва Adys. Той е създаден от графичния дизайнер Кристина Костова, която е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG